ČUVAR DRŽAVNE ISTINE / Jeste li primijetili što je Jandroković napravio? HDZ-u ministar istine nikad nije bio potrebniji, a imamo idealnog kandidata

Image

Komentar Helene Puljiz: Vladajući su bezgrešni i nekorumpirani, a svatko tko misli drugačije mora se suočiti s rukom istine Gordana Jandrokovića

30.9.2022.
19:14
VOYO logo

Novo se saborsko Aktualno prijepodne ovog rujna baš nestrpljivo iščekivalo, kako zbog dvotjedne odgode izazvane bolešću premijera Andreja Plenkovića, tako i zbog najnovije „povijesne pljačke“ Ine u režiji HDZ-ovaca. Aktualni sat najbolja je prilika zastupnicima, pogotovo oporbenjacima, da premijera i ministre izrešetaju svim pitanjima važnima za život u Hrvatskoj, koja im inače nemaju prilike postaviti između dva parlamentarna zasjedanja. Zastupnici mogu postaviti pitanja koja žele, a premijer i ministri na njih moraju odgovoriti. Tako je to o demokraciji. Ali ne i u Plenkovićevoj državi.

Već smo navikli da aktualni premijer na zastupnička pitanja ne odgovara ili da mogućnost odgovora koristi kako bi ih omalovažavao, vrijeđao ili ismijavao, odnosno hvalio sebe i stranačke drugove. Navikli smo i da se opozicionari prosječno baš i ne pripremaju za verbalne okršaje s predsjednikom Vlade, ali ono što još nismo vidjeli u 30 godina hrvatske disfunkcionalne demokracije je pokušaj nekog predsjednika Sabora da zabrani političke govore u parlamentu. A upravo je to učinio Gordan Jandroković tijekom posljednjeg Aktualnog prijepodneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svaku kritiku vladajućih, Jandroković je odgovarao opomenama i zabranama istupa, ekspresno je izbacio Karolinu Vidović Krišto pa Miru Bulju čak i doslovno rekao da mu zabranjuje govoriti jer „drži politički govor“. Pa gdje će, pobogu saborski zastupnik držati politički govor, ako neće u parlamentu?!

Jandrokovićev problem sa shvaćanjem demokracije

Prvi znak da nešto sa shvaćanjem demokracije i političkih sloboda kod Jandrokovića ozbiljno ne štima, bilo je izbacivanje Katarine Peović već na samom početku jesenskog zasjedanja, ali taj slučaj u srednjestrujačkoj opoziciji nije shvaćen ozbiljno, pa se predsjednik Sabora u samo dva tjedna baš raspomamio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silničko ponašanje, zbog kojeg samo možemo zaključiti da vladajućima itekako gori pod petama, Jandroković je dan kasnije pokušao opravdati tvrdnjom kako opoziciji „nije do istine“. Jer, zna se, samo je članovima HDZ-a stalo do istine i samo HDZ zna što istina jest. Dakle, vladajući su bezgrešni, nekorumpirani, Hrvatskom upravljaju najbolje što se može upravljati, ne krše zakone i sve rade za opće dobro, a onaj tko tako ne misli, mora se suočiti s rukom istine Gordana Jandrokovića, koja sjekirom brani slobodu govora. Sukladno njegovoj pravednoj ulizičkoj naravi i stranačkoj pripadnosti.

Sjekač Njonjo je očito pravi čovjek na posve krivoj funkciji i vrijeme je da mu Plenković, umjesto minorne funkcije predsjednika Hrvatskog sabora, konačno osnuje Ministarstvo istine i postavi ga za doživotnog ministra. U političkom sustavu poput hrvatskog, parlament je posve nevažno mjesto - niti o čemu odlučuje niti ga se što pita, pa je zbilja šteta da takav kalibar gubi vrijeme na tako besmislenom mjestu. Tim više što HDZ-u dobar ministar istine možda nikad i nije bio potrebniji. A od Jandrokovića stvarno nema boljega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo istine s Jandrokovićem na čelu

Dokazao je to još prošle godine i to u dva navrata, domoljubno, baš na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Hvaraninu Toniju Berošu (45) na vrata je poslao policiju zbog telefonskog poziva u kojem je Jandrokoviću rekao "Dobar dan, gospodine Njonjo", a Kninjanku, koja mu je pred crkvom doviknula "Njonjo", verbalno je napao okružen sigurnjacima i pokazujući prstom vikao "Pogledajte sebe kako izgledate!". Šteta što Plenković i HDZ još tada nisu prepoznali kakav istinski potencijal za ponovno uvođenje verbalnog delikta čuči u Jandrokoviću.

Toliko se dugo trude ispraviti one glupe odredbe o Ustava prema kojima baš svi ljudi u Hrvatskoj imaju pravo slobodno misliti i izražavati misli, da ni ne vide rješenje pred vlastitim nosom. Lijepo se ukine višestranački Sabor i formira jednostranačko Ministarstvo istine na čelu s ministrom istine Gordanom Jandorkovićem, i viđeniji HDZ-ovci više neće morati svakodnevno objašnjavati da su svi najgori slučajevi političkog kriminala u 30 godina državnosti posve slučajno povezani s ljudima koji se kite amblemom jedine i istinske vladajuće stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer na takve stvari više uopće ne bi morao ni trepnuti, a i Branko Bačić mogao bi se posvetiti pametnijim stvarima od uvjeravanja da je HDZ zaslužan, a ne kriv što su otkrivene pljačke i financijske malverzacije u režiji HDZ-ovaca.

U svakom narednom sličnom slučaju, a nema nikakve sumnje da će ih biti, naprosto će se oglasiti drugi sin našeg naroda koji ima apsolutno pravo na istinu, i svi će odmah znati što istina jest i kome ona pripada. Baš kao i država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču