OREŠKOVIĆ: / 'Neću dati ostavku! Tako bih priznao krivnju za lažne optužbe koje je iznio HDZ. Branit ću se u Saboru'

Image
10.6.2016.
15:30
VOYO logo

Za početak - o nafti

"Što sam rekao na početku - moj glavni cilj je gospodarski oporavak Hrvatske. Ovim ugovorom smo osigurali pola milijuna kuna", rekao je u Banskim dvorima predsjednik Vlade Tihomir Orešković u obraćanju medijima nakon potpisivanja Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika.

"Na tragu smo onoga što želimo, da energija postane naša uzdanica i da ponovno postanemo regionalni lider na tom području", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo što smo prepoznati kao kvalitetni investitori. Otvorena nam je nova prilika da pokrenemo novi ciklus istražavanja i ulaganja. Napomenuo bih da je Ina uspjela osigurati stabilnost i nadam se da je ovo samo početak", rekao je predsjednik uprave INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d. Zoltan Aldott. Tomislav Panenić je odbacio rizike od ekološke štete istraživanja polja u Slavoniji, te ponovio kako se protivi istraživanju u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imam legitimitet

Iako ga ne podržava ni stranka koja ga je postavila, premijer Orešković ne smatra kako bi Vlada trebala stati s potpisivanjem ugovora. "Mislim da je u interesu Hrvatske pojačati investicije. Ne vidim u čemu je problem. Ove investicije su krenule još prije dvije godine", odgovorio je Orešković na pitanje otkuda mu legitimitet s obzirom na krizu vlasti.

"Ova Vlada funkcionira, nije se ništa promijenilo", zaključio je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oproštaj ili najava obračuna?

"U srijedu smo imali sjednicu Vlade, rekao bih i najproduktivniju. Počinje se širiti pozitivna klima. Već 10 godina pričamo o LNG terminalu i sada smo konačno to definirali i uvjeren sam da već za tri mjeseca možemo potpisati sporazum. Dugo se priča o tome 'gdje su te investicije', pa evo ih. Već smo pokrenuli 200 milijuna kuna investiciju Dugo Selo – Križevci, a danas vidimo i drugu. Uskoro pokrećemo i Pelješki most. U interesu Hrvatske je da ova Vlada nastavi funkcionirati", ističe premijer kojem su protivnici iz HDZ-a spočitavali kako su ga doveli da se bavi investicijama, a on se bavi tajnim službama. Nakon ovog govora, prilično je očito kako Orešković neće šutjeti niti štedjeti HDZ kada dođe u Sabor. A jasno je rekao da će tamo i reći sve što ima ako HDZ ne odustane od opoziva.

"Što se tiče Karamarkova zahtjeva da podnesemo ostavku sva trojica, to ne mogu prihvatiti. Tako bih priznao krivnju za lažne optužbe. Moram dati odgovor zastupnicima koji su mi dali povjerenje i to ću učiniti u Hrvatskom saboru", najavio je borbu Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram imati priliku obraniti se u Saboru od ovih lažnih optužbi. To moram učiniti zbog dostojanstva funkcije premijera", odgovorio je na pitanje kako se misli braniti u Saboru s obzirom na to da ga ne podržava stranka koja ga je postavila te objasnio zašto je tražio ostavku obojice potpredsjednika. "Radi situacije u Vladi ne možemo ovako funkcionirati, zato sam tražio da Karamarko i Petrov odstupe. Petrov je odmah bio spreman povući se, Karamarko nije. On je pokazao da nema moju podršku, ali mislim da se ova situacija mora riješiti i da je svima jasno što se treba dogoditi". Nije htio otkriti o čemu je pričao s tajnom službom te je istaknuo kako on i predsjednica znaju o čemu je riječ." Nema nikakve opasnosti, ali ne mogu reći o čemu smo razgovarali", istaknuo je, a optužbe kako nastoji politizirati SOA-u nazvao je običnim spinom.

"Nisam dugo premijer, vjerujem da će razum pobijediti. Sabor će odlučiti sudbinu, idemo li na izbore ili ne", izbjegao je odgovoriti na pitanje hoće li i s kime izaći na prijevremene izbore ako do njih dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S drugom konfiguracijom mislim da bismo mogli jako dobro funkcionirati. Svi gospodarski pokazatelji su dobri, ali promjena se mora dogoditi", odgovorio je Orešković na pitanje kako misli, ako opoziv ne uspije, surađivati s ministrima koji su potpisali za njegovu smjenu. Sve o krizi vlasti čitajte OVDJE

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo