Škakljiv zakon / HDZ iz nacrta Obiteljskog zakona izbacio odgoj djece prema vjeri pa poručio: 'Nema više ustupaka'

Image
Foto: Vijesti.hr

"Zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru", požalili su se iz HNS-a

4.5.2018.
8:31
Vijesti.hr
VOYO logo

Iz novog nacrta Obiteljskog zakona, koji se već nekoliko puta našo na meti kritika, a kojeg je tek kratko ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić predstavila Predsjedništvu HDZ-a, briše se odredba da roditelji imaju pravo na odgoj djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. 

No unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. Što znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz stranke kazali su za Večernji list kako je poruka s Predsjedništva HDZ-a da se dalje neće udovoljavati lijevo-liberalnim kritičarima koji su imali još zamjerki na ranije verzije zakona. Misleći pritom i na partnere u koaliciji, HNS koji je inzistirao na uklanjanju ove odredbe. U HDZ-u kažu kako su svjesni da će Obiteljski zakon i dalje biti škakljiv, odnosno da će lijeva scena imati primjedbe, ali navodno više nisu spremni na ustupke. 

Novi nacrt Obiteljskog zakona partnerima iz HNS-a još nije predstavljen. "Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanju djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanju. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru", požalili su se u HNS-u iz kojeg smatraju da bi se premijer Plenković trebao malo ubrzati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo