HDZ IMA VIŠE OD 30 POSTO POTPORE BIRAČA: / Plenković najpopularniji, Berošu se dosta pao, a najomraženiji se ne skida s trona

Image

Novo istraživanje RTL-a i Promocije plus otkrilo je i kako građani sve kritičnije gledaju na smjer u kojem zemlja ide nakon što su epidemiološke mjere popustile,

10.5.2020.
20:16
VOYO logo

Kao i svakog mjeseca, RTL-ovo istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop donosi političke preferencije hrvatskih građana. Tako se u svibnju promijenila slika popularnosti stranaka. HDZ se nakon dva mjeseca koronakrize vratio na vrh popularnosti političkih stranaka, a s 30,2 posto ima veću potporu nego u travnju.

No, raste i SDP, pa je s njihovih 27,8 posto potpore, prednost vladajuće stranke ostala u razini statističke pogreške. Dok se čeka koalicija oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore, ta je opcija, uz blagi pad, i dalje treća u državi s potporom od 10,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Cro demoskop svibanj 2020. Foto: RTL

Svi ostali ispod crte

Ostale stranke i opcije daleko su od prelaženja izbornog praga. Most, koji pregovara o koaliciji sa Škorom je na četiri posto. HSS, koji na izbore izlazi sa SDP-om, je na 2,7 posto, a ispod dva posto su i IDS (1,9 posto), HNS (1,6 posto), Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), stranka Milana Bandića (1,1 posto) i Pametno (jedan posto).

Ispod jedan posto su HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto), lista Mislava Kolakušića (0,6 posto) i Start (0,5 posto). Isti rejting imaju SDP-ovi partneri Glas (0,5 posto) i HSU (0,5 posto), te Neovisni za Hrvatsku (0,5 posto). No, na te rezultate utječe i visok postotak neodlučnih. Naime, čak 11,5 posto ispitanika ne zna za koga bi glasalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivci ujedno i negativci

Veće su promjene vidljive na ljestvici najpozitivnijih političara gdje su prvi izbor premijer i predsjednik, uz blagu prednost Plenkovića, koji je osvojio simpatije 20 posto ispitanika. Zoran Milanović je pridobio 18,6 posto ispitanika, a Vili Beroš je pao na treću poziciju s 15,4 posto, što je upola manja potpora nego u travnju. Uz to on dijeli potporu s "nikime". Škoro je na 4,1 posto, ministar financija Zdravko Marić 1,9 posto, a unatoč rastu SDP-a, njihov šef Davor Bernardić je na 1,6 posto. Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović je na 1,4 posto.

Image
Image

Foto: RTL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je i dalje uvjerljivo najnegativniji domaći političar(18,5 posto), a najpopularniji političar ujedno je i drugi najnegativac. Naime, premijera Plenkovića tako vidi 11,2 posto ispitanika. I ovdje ga u stopu prati Zoran Milanović s 9,6 posto, a njega pak prati njegov nasljednik u SDP-u s 8,4 posto. Gordan Jandroković se penje na ljestvici negativaca sa 6,7 posto, a slijede Miroslav Škoro (tri posto), Milorad Pupovac (1,7 posto) i Ivan Pernar (1,7 posto), Andrija Mikulić (jedan posto) i Hrvoje Zekanović (0,9 posto). Čak 8,2 posto ispitanika misli da su negativni baš svi političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Foto: RTL

Splasnuo optimizam građana

Prošlog su mjeseca, na vrhuncu koronakrize, rezultati istraživanja koje provodi agencija Promocija plus pokazali neviđen skok pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, no taj je optimizam sada splasnuo. Unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji, građani shvaćaju dubinu ekonomskih posljedica. Tako smjer u kojem Hrvatska sada ide podupire 34,4 posto građana, dok ih je u travnju bilo više od 51,1 posto. U skladu s tim padaju ocjene i Saboru (2,40) i Vladi (2,56) i Pantovčaku (3,01), a iako Ured Predsjednika i dalje ima najbolju prosječnu ocjenu, bilježi i najveći pad.

Image
Image

Foto: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo