HDZ BIJESAN ZBOG REZANJA GRADSKE ADMINISTRACIJE: / 'Svi se zgražaju, na burzu idu roditelji i djeca branitelja'

Image

HDZ-ova oporba kaže kako Bilić laže i obmanjuje javnost da su i vijećnici HDZ-a glasali za odluku o novom ustroju

20.4.2018.
22:24
VOYO logo

Gradsko vijeće Trogira usvojilo je novi pravilnik o sistematizaciji Gradske uprave grada kojeg je predložio gradonačelnik Ante Bilić. Time se broj dosadašnjih 75 djelatnika smanjuje na 62. Višak djelatnika dobit će rješenje o stavljanju na raspolaganje u zakonskom roku od 60 dan od stupanja na snagu novog pravilnika, odnosno do kraja travnja.

'Smanjen je broj upravnih odjela sa šest na četiri, a time i broj pročelnika. Smanjuje se i broj službenika u nekim upravnim odjelima, s obzirom da je i u ranijoj sistematizaciji postao objektivni višak djelatnika. Radna mjesta sada su redefinirana tako da pokrivaju širi spektar poslova, odnosno jedan djelatnik obavljat će više poslova unutar upravnog odjela u kojem radi. Djelatnicima koji su proglašeni viškom, ponuđena je otpremnina od pet tisuća kuna po godini radnog staža', rekao je gradonačelnik Ante Bilić za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedovoljno efikasni

Naglašava kako su se za ovaj potez odlučili nakon što su usporedili Trogir s drugim jedinicama lokalne samouprave koje imaju približno jednak broj stanovnika.

'Neki gradovi i sa dvostruko manje zaposlenih u Gradskoj upravi puno su efikasniji i uspješniji. Primjerice, Ivanić grad ima 14 tisuća stanovnika i 21 zaposlenika u Gradskoj upravi, Jastrebarsko 16 tisuća stanovnika i 23 djelatnika, a Čakovec sa oko 27 tisuća građana i duplo većim proračunom od našega ima 45 zaposlenih u Gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trogir a 14 tisuća stanovnika, a brojka od 75 dosadašnjih djelatnika bila je pretjerana i neopravdana. Na plaće djelatnika izdvajali smo na godišnjoj razini 9,5 milijuna kuna ili 18 posto realiziranog proračuna i time smo postali sami sebi svrha', kaže Bilić.

'HDZ je ostavio gomilu neriješenih sporova'

Dodao je i kako je bivša HDZ-ova vlast ostavila gomilu neriješenih sporova uz slabu učinkovitost djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Po dolasku na vlast zatekli smo 500 neriješenih komunalnih doprinosa, koji se nisu rješavali nego slagali u ladici. Arhiva je bila u katastrofalnom stanju jer službenici nisu papirologiju sortirali godinama. To na je bio veliki problem i znatno nas usporio u procesu uvođenja sustava e-uprave. Jasno je da je dosadašnja Gradska uprava bila preglomazna i neučinkovita, a sve na teret građana koji je financiraju.

Stoga je smanjenje broja djelatnika bio nužan potez, a njime pokazujemo i svoju odgovornost prema javnom novcu. Sustav u ovom trenutku nije spreman za još radikalnije zahvate. No, bili smo primorani krenuti u ovom smjeru i našim građanima pružiti kvalitetniju uslugu za manje novca', zaključio je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ održao izvanrednu sjednicu

Zbog ovih je otkaza održana izvanredna sjednica Povjerenstva HDZ-a grada Trogira, stranke koja je vodila grad u prošlom mandatu te sada predstavlja oporbu u Trogiru.

'Svatko razuman zauzima se za bržu i učinkovitiju gradsku upravu. Međutim, znakovito je da je gradonačelnik Bilić viškom djelatnika proglasio uglavnom članove HDZ-a, među kojima su i žene koje su nedavno rodile i nalaze se na porodiljnom dopustu. Racionalizaciju radnih mjesta nadalje gradonačelnik provodi dvostrukim mjerilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nekoliko svojih stranačkih kolega iz SDP-a osigurao je isplatu otpremnina, dok će ostali završiti na Zavodu za zapošljavanje bez otpremnine, među njima i majke s novorođenim bebama. U ovom slučaju na djelu je klasičan politički obračun gradonačelnika s članovima HDZ-a te je riječ o njegovim neljudskim i nemoralnim potezima', rekao je povjerenik trogirskog HDZ-a Mladen Pavić.

'Strah i tjeskoba uvukli su se u djelatnike'

Pavić kaže kako Bilić laže i obmanjuje javnost da su i vijećnici HDZ-a glasali za odluku o novom ustroju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To naprosto nije istina, uvidom u zapisnik sa sjednice Gradskog vijeća utvrdili smo da su svi naši vijećnici bili protiv nove sistematizacije gradske uprave. Strah i tjeskoba uvukli su se među djelatnike gradske uprave, a potezi gradonačelnika naišla su na zgražanje i osudu građa Trogira. Također apeliram na splitsku Lučku upravu da zaštiti svoja četiri djelatnika, među kojima su djeca branitelja, jer su i za njih pripremljeni otkazi nakon što su prešli pod nadležnost gradske tvrtke 'Trogir Holding'. Zaštitit ćemo pravnim putem djelatnike koji su proglašeni viškom, a pred Ured gradonačelnika svakodnevno ćemo dovoditi otpuštene majke s bebama u kolicima', rekao je Pavić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo