Hašim Tači: Kosovo, prema sporazumu, može da bude član UN

„Srbija može da izjavljuje šta god hoće, ali je realnost drugačija“

19.4.2013.
6:28
VOYO logo

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je ponovni povratak dijalogu u Briselu dobar znak da je Srbija definitivno uvidela novu realnost.

Tači navodi da je ono što se predviđa sporazumom - najbolje i poslednje rešenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kosovska delegacija je vrlo aktivno i profesionalno radila i predstavila je svoje stavove koji su u potpunom skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima, što je u skladu sa dokumentom Ketrin Ešton, dok je Srbija to odbila -, tvrdi Tači, koji se iz Ljubljane, gde se u povratku za Prištinu našao kada je dobio poziv visoke predstavnice EU Ketrin Eston, odmah vratio za Brisel.

- Poziv za povratak razgovorima je dobar znak Srbije da se vrati konačnom sporazumu. Kako je javnost upoznata, imaćemo jedinstveno funkcionisanje pravosuđa. Tako će biti i sa policijskim sistemon na celoj teritoriji i prema zakonima Kosova -, rekao je Tači u izjavi za RTV "21".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, Srbija može da izjavljuje što bude htela, ali je realnost drugačija.

- U sporazumu koji je predložila Ešton, Kosovu se daje za pravo da bude predstavljeno u regionalnim i međunarodnim organizacijama, da se učlani u NATO, ali i organizaciju Ujedinjenih nacija -, tvrdi Tači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Što se tiče pitanja normalizacije situacije na severu, i ono će biti u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova, rezolucijom Skupštine Kosova, dok će pravosudni, sudski i policijski sistem biti jedinstven za celu zemlju. Istovremeno je planirano da se održe lokalni izbori, prema kosovskim zakonima tokom ove ili na proleće sledeće godine -, naveo je Tači.

Prema njegovim tvrdnjama, do 26. aprila treba da bude razrađena i agenda ostvarivanja sporazuma, uključujući tu konkretne rokove i nosioce za ostvarivanje sproazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sporazum će primenjivati institucije Kosova, dok će Srbija pomoći i olakšavati stvaranje najboljih uslova za ostvarivanje sporazuma -, tvrdi Tači.

- Takođe će biti i jedan komitet za ostvarivanje sporazuma koji će predvoditi Evropska unija. Ostvarivanje sporazuma predviđa rasformiranje svih paralelnih struktura na severu, ostvarivanje slobode kretanja ljudi i roba u tom delu Kosova. Ja sam juče imao susret sa predstavnicima NATO u Briselu, gde je ocenjeno da ostvarivanje sporazuma treba da olakša angažovanje NATO u narednim procesima -, naveo je kosovski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tači smatra da poziv Ketrin Ešton da se vrate na razgovore u Brisel u suštini pokazuje spremnost za prihvatanje njenog predloga.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo