'ideološki linč' / Hasenbegović se brani da su izjave izvučene iz konteksta: 'Staljin, Tito i Pol Pot bili su antifašisti'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kandidat za ministra kulture Zlatana Hasenbegovića, čije su izjave zgrozile javnost, branio se kako su one izvučene iz konteksta

22.1.2016.
12:28
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon burnih reakcija i jutrošnjeg prosvjeda protiv imenovanja Zlatana Hasenbegovića za ministra kulture, on se konačno obratio medijima. 

Image
RASPRAVA U SABORU /

Orešković predstavio svoj politički program, neki kandidati za ministre već otkrili prve poteze

Image
RASPRAVA U SABORU /

Orešković predstavio svoj politički program, neki kandidati za ministre već otkrili prve poteze

"Razočaralo me što ovo ima obilježje ideološkog linča zbog selektivnog korištenja izjava u deset godina. Nikada nisam bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu. Ako na internetu nađete da sam ubio Kennedyja, ne znači da je to istina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Staljin i Tito i Pol Pot bili su antifašisti", dodao je povjesničar Hasenbegović, koji je prethodno već nebrojno puta optužen za izvrtanje i pristrano promatranje povijesnih činjenica.

Podsjetimo, Platforma 112, koja okuplja 20-tak nevladinih udruga uputila je u četvrtak otvoreno pismo mandataru Tihomiru Oreškoviću vezano za predložene ministre kulture Zlatka Hasanbegovića i hrvatskih branitelja Mije Crnoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su aktivisti dočekali saborske zastupnike i potencijalne buduće ministre na Markovom trgu. Kad je Hasanbegović došao pred Sabor, prosvjednici su ga izviždali pa se ovaj zbunio i pogriješio vrata. 

Aktivistkinja Centra za mirovne studije Sandra Benčić rekla je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajalištem da antifašizam nije temelj hrvatskog društva i da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu, odnosno da nije pobijedila, Hasanbegović ne može imati legitimitet da bude ministar u Vladi RH", naglasila je Benčić.

"Očekujemo da će ga koalicija koja sastavlja Vladu zamijeniti primjerenijim kandidatom koji poštuje pravne temelje države", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društveni aktivist Vili Matula rekao je kako je predsjednik HDZ-a i čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko samim time što je predložio Zlatka Hasanbegovićaza ministra kulture napravio nepopravljivu štetu za kulturu i Ministarstvu kulture, i ne vidi drugog načina nego da ga se povuče.

"Taj je čovjek svojim izjavama izazvao zgražanje ljudi i to je sramota koju je teško sprati", ustvrdio je Matula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li biti prosvjeda bude li Hasanbegović ipak imenovan, Matula je odgovorio - svakako, bit će prosvjedi, to je neupitno i posljedica je huškačke kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo