HASANBEGOVIĆ JE NAPAO MOŽEMO! ZBOG RODNO ISPRAVNIH SEMAFORA, ALI...; U jednom našem gradu ih već ima: / 'Je'l ono ženska?'

Image
Foto: Pixsell

Semafori sa crvenim i zelenim haljinicama već godinama postoje diljem svijeta

20.5.2021.
7:00
Pixsell
VOYO logo

Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta je optužio Možemo da "žele podvaliti rodnu ideologiju i rodno ispravne semafore". Iako u programu Možemo o semaforima nema ni spomena, on ih je optužio. No, znaju li ljudi što su rodno ispravni semafori?

Riječ je o semaforima na kojima je umjesto muškarca, zamislite - silueta žene, izvještava RTL Direkt. Lijeva ekstremistička podvala kojoj je cilj rastočiti esenciju hrvatskog društva i obitelji, već postoji u Rijeci. I zamislite, takva opačina nalazi se na čak sedam ili osam pješačkih prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci je osam rodno ispravnih semafora te je još lani u tom gradu zasvijetlio prvi "ženski" semafor u Hrvatskoj. Riječanima ne smetaju siluete u haljinici s repom na glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
ŽESTOK OKRŠAJ LJEVICE I DESNICE; Hasanbegović o 'rodnim semaforima' i plaćenicima, a Benčić: /

'Sve je javno dostupno'

Image
ŽESTOK OKRŠAJ LJEVICE I DESNICE; Hasanbegović o 'rodnim semaforima' i plaćenicima, a Benčić: /

'Sve je javno dostupno'

Riječanima su takvi semaforom super

Novinarka je pitala Matu iz Rijeke što vidi na semaforu, a on je odgovorio: "Pa kao neku curicu, simbol". Upitan je li ga prepalo, Riječanin odgovara da ga nije uplašilo i pita se zašto bi ga to prepalo jer se ne osjeća ugroženo. "Vidim ženu na semaforu", rekao je Luka.

Odgovarajući na pitanje osjeća li se zbog toga rodno ugroženo, Luka odgovara da se ne osjeća tako. "Meni je to super, treba li bi biti i neki drugi likovi, tako da podržavam ove pozitivne promjene", komentirala je Palma iz Rijeke. "Je l' ono ženska? E, pa odlično! Vrijeme je bilo. Nikad prije nisam zamijetila, a evo je", rekla je Riječanka Katica. Na pitanje trebaju li se muškarci zbog toga osjećati ugroženo, Katica kaže da ne. "Što bismo mi rekli do sada?", pitala je Riječanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto ne bi bio ženski semafor, ako je toliko godina bio muški sada može biti ženski napokon", smatra Sandra.

Semafori s haljinicama godinama postoje u svijetu

Premda se na 200 stranica programa platforme Možemo rodni semafori ne spominju, Hasanbegović ih za to optužuje. Ono što je plan Možemo jest spriječiti rodno uvjetovano nasilje, veća zaštita žrtava, osvijetliti parkove i pješačke staze te javni prijevoz učiniti sigurnijim i pristupačnijim za majke i djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image

Ipak, nakon velike rasprave Hasanbegović se predomislio: Ali čak i da Možemo želi uvesti rodne semafore na kojima su žene zar je to takva katastrofa? "Ne, nije. Nego moramo jasno reći i sve projekte artikulirati“, rekao je Hasanbegović u RTL Direktu 18. svibnja.

Takvi projekti, odnosno semafori sa crvenim i zelenim haljinicama, već godinama postoje diljem svijeta. U Melbourneu od 2017. umjesto muškaraca svijetle žene. To su nazvali napretkom za ravnopravnost. Još prije njih uveo ih je Novi Zeland, a na semafor su postavili siluetu sufražetkinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uklanjamo staru masku. Uspjeli smo iskoristiti postojeću armaturu. Zamijenimo samo plastičnu maske koja košta oko tri dolara. Dakle, to nije skup projekt", pojasnio je radnik u Wellington Cityju.

I u Indiji svijetle žene, što znači da rodne semafore ima i država u kojoj nije lako biti žena i u kojoj godišnje umre 250.000 djevojčica zbog zanemarivanja povezanog s rodnom diskriminacijom. Na prometnim znakovima u Švicarskoj nalaze se čak i trudnice, a repić se vijori i na pješačkim prijelazima u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karl Marx nalazi se na semaforu u Njemačkoj, a trenutačno se zbog Eurosonga u Rotterdamu na semaforu pleše, izvijestio je RTL Direkt.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo