HASANBEGOVIĆ ZA NET.HR O UKLANJANJU BISTE PARTIZANSKOM HEROJU I SVAĐI U SKUPŠTINI: / 'Za sve je zapravo kriv HDZ'

Image
Foto: PIXSELL

Maratonska rasprava o uklanjanju biste Ive Lole Ribara ipak nije okončana glasovanjem o ovom zahtjevu. Predsjednik Skupštine prekinuo je sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

5.12.2017.
11:40
PIXSELL
VOYO logo

Čak dva i pol sata trajala je jučer rasprava u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o zahtjevu Neovisnih za Hrvatsku za uklanjanjem biste IveLoleRibara. Gradonačelnik MilanBandić je samo dva mjeseca nakon postavljanja biste na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice u Zagrebu popustio pod pritiscima ZlatkaHasanbegovića i BruneEsih, koji su se žalili na kršenje standardne procedure, i s njima sklopio novi dogovor kojim će bista biti uklonjena.

Naime, Bandić je prvotni prijedlog Neovisnih za Hrvatsku izmijenio te je novi prijedlog zaključka propisivao da se gradonačelnik zadužuje da nakon "proceduralnog preispitivanja" podnese novi prijedlog zaključka o uklanjanju biste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
BANDIĆ POPUŠTA HASANBEGOVIĆU: /

Dva mjeseca nakon što ju je svečano vratio, Bandić miče bistu Ive Lole Ribara?

Image
BANDIĆ POPUŠTA HASANBEGOVIĆU: /

Dva mjeseca nakon što ju je svečano vratio, Bandić miče bistu Ive Lole Ribara?

Sjednica se oduljila do kasnih večernjih sati, no nakon maratonske rasprave ipak nije bilo glasovanja o spomenutoj točki. Naime, dobar dio zastupnika je uoči glasovanja napustio dvoranu i tako srušio kvorum pa predsjedniku Skupštine AndrijiMikuliću nije preostalo ništa drugo nego da prekine sjednicu i odgodi je za 11. prosinca, bez glasovanja o uklanjanju biste.

'Davne 1996. bistu je uklonio upravo HDZ'

U izjavi za Net.hr politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović tvrdi da je kvorum zapravo srušio HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinili su to na inicijativu DragePrgometa, ali ne znam koji je dublji razlog tome. Tijekom rasprave sam imao žešći verbalni obračun s Prgometom, ali ponavljam, ne znam je li to razlog HDZ-ovom potezu", izjavio nam je Hasanbegović.

Image

04.12.2017., Zagreb - U Gradskoj skupstini nastavljena je sjednica od cetvrtka. Zbog kasnjenja mnogih zastupnika ili zbog nedolaska sjednica je bila odgodjena 30 minuta. Bruna Esih, Zlatko Hasanbegovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjeća da je originalna bista Ive Lole Ribara 1996. godine uklonjena upravo za vrijeme HDZ-ove uprave i nalazi se u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rasprave Drago Prgomet je u ime kluba zastupnika HDZ-a najavio da će njegova stranka tijekom glasovanja biti suzdržana.

Na pitanje zašto je gradonačelnik MilanBandić uopće postavljao bistu kada se samo dva mjeseca kasnije predomislio, Hasanbegović kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bandić je tu odluku donio jednostrano. Težište naše inicijative bilo je usmjereno prema kršenju procedure kod postavljanja biste".

Švaljek: 'Žalosna rasprava'

Da bi se bista na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice u Zagrebu mogla ukloniti upozorila je još prije nekoliko tjedana zastupnica SandraŠvaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pristao sam bit ću sve što hoće...", citirala je Bijelo dugme jučer na Twitteru uz fotografiju zahtjeva za uklanjanje biste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalim što se o ovakvom prijedlogu, koji nema nikakve veze s kvalitetom života Zagrepčana, raspravljalo dulje i žustrije nego o brojnim drugim odlukama koje su toga dana bile pred Skupštinom - gradnji stanova u Podbrežju, prodaji gradskog zemljišta tvrtki Geoprojekt, promicanju zdravlja, suzbijanju štetne uporabe alkohola, prevenciji zloporabe droga ili pak Kavani Corso", poručila je Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bista narodnog heroja Ive Lole Ribara koja je prije dva tjedna vraćena u park u Prilazu baruna Filipovića, ponovno je po drugi put dobila ustaški znak te je išarana, ovaj put bijelim sprejem. Isti je spomenik već bio išaran ustaškim znakovljem prošli tjedan. Osim Lole Ribara, prošlog je tjedna ustaškim znakovljem išaran i spomenik palim borcima na Trešnjevci.

Česta meta vandala

Podsjetimo, 10. listopada u Zagrebu je postavljena bista ovog jugoslavenskog narodnog heroja. U međuvremenu je bila meta vandala u nekoliko navrata koji su sprejem iscrtavali ustaške i nacističke simbole.

Sredinom studenoga Hasanbegović i Esih pokrenuli su inicijativu za uklanjanjem biste, a prije nekoliko dana pao je i dogovor s gradonačelnikom Bandićem koji će se, kako stvari stoje, realizirati 11. prosinca u Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo