OŠTRO PO PREMIJERU / Hasanbegović napao Plenkovića: 'Pozivao je na neposluh, a sada je politiku pretvorio u moralnu kaljužu’

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

On tvrdi da je predsjednik hazarderski ugrozio opstojnost Vlade, ali da je HDZ i dalje favorit na potencijalnim izborima

8.5.2017.
10:35
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zlatko Hasanbegović povodom priključivanja kandidacijskoj listi Brune Esih, neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba dao je izjavu te je odmah napao premijera Andreja Plenkovića i njegove najbliže suradnike.

Tom je prigodom Hasanbegović podsjetio na pismo koje je Plenković prije godinu dana poslao s nekoliko kolega eurozastupnika u sličnim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije godinu dana Plenković je s nekoliko kolega među kojima je bio i Davor Ivo Stier uputio zastupnicima dramatično pismo u kojemu je istaknuto da treba preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. U pismu je bio poziv da glasaju za Hrvatsku. Plenković zbog tog pisma nije bio izvgrnut stranačkim sankcijama. On je ustvrdio da stranka ne može biti talac bilo kojega svojega člana'', izjavio je Hasanbegović.

''Prevedeno na tadašnji jezik bio je to poziv na politički neposluh. Ovo se nameće osobito danas kada su HDZ i Vlada koju predvodi bili dovedeni u položaj talaca ministra financija, neprijepornog stručnjaka i svojedobnog preslagivača Karamarka, i koji nikada nije bio član HDZ-a i s kojim sam korektno surađivao i čiji ljudski integritet poštujem", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danima sam se pitao smije li HDZ bti doveden u položaj takvog taoca. Smije li se bez dubljeg i strateškog promišljanja bespovratno razvrgnuti koalicijski odnos bez obzira na njegova obilježja, a da se na političko stranačkom obzorju ne nazire neki drugi koji ne bi bio slična politička trgovina bez ikakvog svjetonazorskog utemeljenja. Smije li pozicija HDZ i Vlade ovisiti samo o jednom članu, o čovjeku koji nije član stranke? Nakon svega sam predsjednik Vlade bez ikakve konzultacije sa stranačkim tijelima koje su stavljene pred svršen čin izabrao je put koji smatram pogrešnim. Smije li se HDZ upuštati u proceduralne kombinacije koje politički život pretvaraju u moralnu kaljužu’, optužuje Hasanbegović.

On tvrdi da je predsjednik hazarderski ugrozio opstojnost Vlade ali da je HDZ i dalje favorit na potencijalnim izborima, no da je on odlučio na kocku staviti svoju političku sudbinu ne prepuštajući je ničijoj samovolji ili hiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zastupam raspoloženje mnogih članova i pristaša HDZ-a", otkrio je Hasanbegović.

"U posljednjih godinu i pol, dvaput su održavni izbori za Hrvatski sabor, dvaput je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u, većina hrvatskih državljanja je pokazala kako ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS i SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo da Plenković sa svojim mentorima, dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama", poručio je, dodavši da nije predao ostavku na mjesto u HDZ-u te da će o tome kao i o svemu dosad osobno odlučiti Plenković, vjerojatno uz konzultacije sa Šeksom i Božinovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je naglasio da ovo nije osobni odnos između njega i Plenkovića.

"Ovo je pitanje stvarnog identiteta HDZ-a  i postavlja se pitanja što je HDZ? Je li on samo franšiza i sekcija Europske pučke stranke i briselskih struktura ili je neovisna i o toj činjenici, temeljna državna stranka, nadahnuta državnim i nacionalnim interesima. To će odlučiti o budućnosti HDZ-a, neovisno o ulogama pojedinaca", smatra Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo