KOD ZAGREBA / Hakeri napali odvjetničke urede u Hrvatskoj, jedan je uhićen. Šteta veća od 100 tisuća eura

Image
Foto: Shutterstock

Utvrđeno je da je su počinili ukupno 20 kaznenih djela. Neovlašteno su pristupali internetskom bankarstvu odvjetničkih ureda te su zadavali naloge u korist hrvatskih i inozemnih bankovnih računa

11.1.2024.
17:10
Shutterstock
VOYO logo

U Hrvatskoj je prošle godine došlo do više kibernetičkih napada na odvjetničke urede. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uhićen je jedan osumnjičenik, Hrvat iz Zagrebačke županije. Njegov kolega, državljanin Bosne i Hercegovine trenutno nije dostupan policiji, priopćili su iz PU zagrebačke.

Utvrđeno je da su tijekom prošle godine počinili ukupno 20 kaznenih djela. Neovlašteno su pristupali internetskom bankarstvu odvjetničkih ureda te su zadavali naloge u korist hrvatskih i inozemnih bankovnih računa. Prethodno su ih otvarali krivotvorenim ispravama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Jutarnji list, prijevaru je prvo prijavio odvjetnik iz Dubrovnika, a upravo je ta informacija bilo polazna točka za policiju. Osumnjičenik iz Hrvatske se logirao na svoj bankarski račun gdje je novac pretvarao u kriptovalute. Potom ih je preko računa otvorenog na Malti prebacio kolegi u BiH. Tamo se krenuli s drugim dijelom, odnosno pretvaranjem kriptovaluta u eure. Njih su po vozačima autobusnih linija dostavljali prvookrivljenom u Hrvatsku. Ukupna šteta iznosi visokih 108 400 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Hakeri hakirali HAK i to uoči konferencije o kibernetičkim napadima koju je organizirala SOA-e

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo