TREBA UKLJUČITI RDS /

Na autocestama sve češće životinje, a vozačima je to smiješno. Iz HAK-a kažu: 'To predstavlja opasnost za sve'

Srne, mačke, psi, divlje svinje i lisice nisu rijetka pojava na hrvatskim cestama. Vozačima je voditelj smjene u HAK-u Hrvoje Pećnik dao savjet kako postupati ako nalete na životinju

Kristina Čirjak

Kristina Čirjak

Višestruko nagrađivana reporterka, izvještava o socijalnim i društvenim temama te elementarnim nepogodama

9.7.2024.
17:03
VOYO logo

Iz HAK-a sve češće upozoravaju na životinje na cestama. U utorak ujutro na autocesti bio je pas, prije nekoliko dana u Gorskom kotaru medvjed, a zbog naleta na lisicu 2019. nakon petogodišnjeg spora, Hrvatske autoceste moraju jednom vozaču isplatiti ukupno 25 tisuća eura.

Lani je bilo gotovo tristo naleta na životinje, osim divljih na prometnicima često zalutaju i brojne domaće životinje te ptice. Stoga nadležne službe upozoravaju vozače na oprez i da im obavezno dojave kada uoče životinje na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pazim, vozim oprezno da stignem zakočiti, ako naleti. Do sad sam sreo ježa, lisicu, jelena, divlju svinju, svašta. Nekoliko je puta bilo opasno kad sam sreo divlju svinju jer baš bude na cesti, neće se maknuti", "Najčešće nekako budu srne, budu i psi koji zalutaju, ali baš pazim da ne naletim na njih", kažu nam vozači.

Hrvatski autoklub zaprima dojave o životinjama na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPOZORENJE HAK-A /

Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici, stvaraju se gužve. Na A1 uočena srna

Image
UPOZORENJE HAK-A /

Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici, stvaraju se gužve. Na A1 uočena srna

"Svakodnevno zaprimamo dojave o životinjama na cestama, nekada bude više, nekada manje. Početkom dana uočili smo jednu dojavu, po dojavi cestara, radilo se o psu, ali svakodnevno zaprimamo prijave najčešće zbog divljači na cesti", kaže voditelj smjene u HAK-u Hrvoje Pećnik za RTL.

Pećnik ističe da u nekim dijelovima Hrvatske često bude slučajeva životinja na cesti.

"Nemamo neku dionicu koju bismo mogli istaknuti. Možemo napomenuti da se divljač najčešće pojavljuje kroz Liku i Gorski kotar, kroz neke druge dijelove autocesta tu su mačke, psi. Nekima to može biti smiješno kada to dojavljujemo na radio, međutim, ta situacija na autocesti zaista predstavlja opasnost za sve sudionike u prometu", ističe Pećnik.

Objasnio je i kako se vozači trebaju ponašati u slučaju da na cesti zateknu životinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozačima je svakako savjet da uključe RDS prilikom putovanja kako bi mogli čuti bilo kakvu obavijest tog tipa. Ako se dogodi da čuju da nailaze na neku lokaciju gdje je riječ o životinji na cesti, najčešće će čuti obavijest o tome da je potrebno smanjiti brzinu na 40 do 60 kilometara na sat i voziti s povećanim oprezom", zaključuje Pećnik.

POGLEDAJTE VIDEO: Zapeli ste u gužvi? Vozači, ne radite ovo: 'Nisam ni krenuo, a dobio sam kaznu. ZAto što sam živčan...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo