'SVE ŠTO SMO POZNAVALI VIŠE NE POSTOJI' / Hrvatski političar jednim činom poslao snažnu poruku: 'Nešto u ruskoj invaziji jezivo podsjeća na Domovinski rat...'

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković u studiju Net.hr-a govorio je o ratu u Ukrajini, ali i o jednoj posebnoj i simboličkoj poruci koju je napravio za tu zemlju

2.4.2022.
9:39
VOYO logo

U studiju Net.hr-a gostovao je saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, koji je komentirao rat u Ukrajini te otkrio zašto je pisao institucijama EU-a da Ukrajini čim prije dodijele status kandidatkinje za članicu. "Nakon 24. veljače ništa više nije isto. Možda zvuči malo patetično, ali to je tako. Napad na Ukrajinu bio je kršenje svih dosad važećih međunarodnih uzusa u vanjskoj politici postavljenih nakon Drugog svjetskog rata osnivanjem Ujedinjenih naroda, pa onda kasnije i različitih saveza, podjela u blokove itd. Sve što smo do sada poznavali i kako smo poznavali, više ne postoji", kaže Hajduković.

"Živimo u nekom drugom, usudio bih se reći manje sigurnijem i manje lijepom svijetu, iako niti onaj prije baš nije bio bajan", dodao je. Kaže da mu je teško proniknuti koja je motivacija Ruske Federacije za ovu invaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Net.hr

Domagoj Hajduković u studiju Net.hr-a

"Ono na što me zapravo jezivo podsjeća ova retorika Rusije jest na Domovinski rat i na agresiju koju smo mi istrpjeli. Dakle, ista retorika - zaštita manjina, preventivne akcije i slično", kaže Hajduković. Činjenica je da je Ukrajina u teškoj poziciji, ali je pokazala da ima srce i srčanost te da se može braniti od agresije. Smatra da nam je svima u interesu da rat što prije završi.

Upitan misli li da će pregovori između dviju strana uroditi nekim plodom, kaže kako sada imamo konfliktne informacije. "Ruski pregovarač kaže da postoji napredak, službena Moskva kaže da ne. Dok ne postoji iskrena želja s obje strane da se dogovor postigne, do tada ga neće biti. Nadam se da će razum prevladati vrlo brzo, koliko vidim s ukrajinske strane postoji iskrena želja da se ratne operacije što prije zaustave, da se zaštite civili prije svega, a da se onda vrate za pregovarački stol. Kada bude postojala volja s obje strane, siguran sam da će pregovori biti uspješniji", veli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li europska diplomacija pomoći u tome da pregovori budu uspješniji, Hajduković kaže da može pomoći, ali da se europska diplomacija već na neki način svrstala pa ne možemo govoriti o neutralnosti u ovoj situaciji. "Ono što Republika Turska pokušava kao relativno neutralni medijator pomjeriti stvari s neke mrtve točke možda je dobar pristup", kaže. Dodaje i kako je siguran da Izrael može puno pomoći, jer su oni uostalom i ponudili svoje medijacijske kapacitete.

Image
'DEMOGRAFSKA KATASTROFA' /

Domagoj Hajduković: 'Pa svaka druga kuća u Osijeku je prazna! Očekivao sam da će proglasiti izvanredno stanje'

Image
'DEMOGRAFSKA KATASTROFA' /

Domagoj Hajduković: 'Pa svaka druga kuća u Osijeku je prazna! Očekivao sam da će proglasiti izvanredno stanje'

Simbolična poruka

Hajduković je nedavno pisao predsjednicima institucija Europske unije, a u pismu je tražio da se Ukrajini dodijeli status zemlje kandidatkinje. Kaže da još uvijek nije dobio nikakav odgovor na svoje pismo, no siguran je da će ga dobiti. "Namjera je bila nikoga ne preskakati niti favorizirati, nego ovim simboličkim činom poslati jednu jasnu poruku da u dogledno vrijeme Ukrajinu vidimo u europskoj obitelji. To je u ovom trenutku izuzetno važna poruka", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane, sam status kandidata ne znači kraj integracija; to je tek početak integrativnog procesa u kojem će na Ukrajini prije svega biti koliko će biti brza i uspješna. Preduvjet za sve je okončanje ratnih operacija", rekao je saborski zastupnik.

"Simbolika ovog čina je ono što je bitno. To Ukrajinu neće uvesti brže u Europsku uniju, ali poruka i simbolika su ono što sam imao na umu", rekao je Domagoj Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još rekao o rekonstrukciji Vlade, Socijaldemokratima i njihovoj udruzi, svojoj bivšoj stranci te mogućnosti suradnje na idućim izborima, pogledajte u cijelom intervjuu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo