Haag Šljivančaninu potvrdio presudu o 17 god. zatvora

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odbio je zahtjev za revizijom presude Veselinu Šljivančaninu, pravomoćno osuđenom u svibnju na 17 godina zatvora za masakr na Ovčari 1991.

9.12.2009.
0:15
VOYO logo

Obrana majora JNA Veselina Šljivančanina je podnijela Žalbenom vijeću zahtjev za revizijom presude. Pravila Haaškog suda omogućuju podnošenje zahtjeva za reviziju pravomoćne presude, ali u praksi svi dosadašnji takvi zahtjevi bili su odbijeni.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) povećalo je u svibnju na 17 godina kaznu zatvora Veselinu Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina, a Mili Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991. kada su srpske snage ubile 194 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjsko vijeće Haaškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na pet godina zatvora. Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo