Grubješić: Bliži smo datumu nego ikada pre

Tako to obično bude kad vreme prolazi

21.2.2013.
19:18
VOYO logo

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić ocenila je danas u Berlinu da je naša zemlja u ovom trenutku najbliža dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Ona je istakla da je tajming za posetu Nemačkoj pravi jer se, kako je rekla: "U Briselu dešava (dijalog) a u Berlinu rešava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi smo realno najbliže datumu sada, bliže nego što smo ikada bili - istakla je ona u izjavi Tanjugu.

Grubješić je kazala da vlada želi da se ono što radi prikaže kao nešto što zbog nas samih, a ne zbog datuma, kao što i sve reforme preduzima upravo zbog naših građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Datum će doći kao logična posledica svega što smo mi uradili, a što je poznato i u Berlinu. Šanse postoje, velike i realne da datum dobijemo u junu, ali to ne zavisi više od nas, već najviše od Nemačke i drugih zemalja. Znamo da je Nemačka najveća i najmoćnija i da je u njenim rukama određivanje datuma za početak pregovora sa Srbijom - objasnila je ona.

Grubješić je ponovila da ne može da predvidi kada će Srbija ući u EU ni kako će Unija tada izgledati, ali i dodala da je na nama da radimo i da se ne obaziremo na datum prijema.

- Da bismo pričali o tome najpre treba da počnemo pregovore, i to je prva i najveća stepenica koju sada treba da prekočimo, a tome smo posvećeni - naglasila je Grubješić.

Napredak u dijalogu Beograda i Prištine jedna je od ključnih stvari za dobijanje datuma, zbog čega je Grubješić podsetila da svi EU, pa i u Nemačkoj znaju šta je aktuelna vlada učinila u proteklih šest meseci na tom planu i da je celu stvar preokrenula i podigla na politički nivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemačka je, prema njenim rečima, veoma zainteresovana za rešavanje ovog problema, ali i Srbija jer svaki dan odugovlačenja znači i težu poziciju za građane koji žive na Kosovu i Metohiji.

Napredak je, kazala je Grubješić, aktuelna vlada zabeležila i na planu reformi, što će, kako je rekla, potvrditi i građani, jer to što je učnjeno u borbi protiv korupcije i kriminala čekali smo 12 godina, od prve demokratske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocenivši da je ovo pravo vreme za posetu Berlinu, jer se "u Briselu dešava (dijalog), a u Berlinu rešava", Grubješić je zaključila da je upravo to što na više frontova nastupamo zajedničkim snagama vrilna ove vlade.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo