'GUKNI, GOLUBE!' / Grmoja poslao poruku Plenkoviću: 'U svakoj normalnoj državi ovo bi značilo da premijer odlazi'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Rekao je i da se ova afera dogodila prije dvije godine, premijeru Andreju Plenkoviću bilo bi puno lakše

29.8.2022.
13:01
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Most je održao konferenciju za medije u kojoj su komentirali pljačku Ine koja je ujedno i najveća pljačka u povijesti moderne Hrvatske.

Božo Petrov je zatražio smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora Ine zbog "nesposobnosti i nerada". Zatim je Nino Raspudić rekao kako u cijeloj priči "prevladava emotivni ton".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekima je bolno, neki su žalosni. Pitanje je jesu li tužni i žalosni jer se otkrilo ili jer se dogodilo. Želimo poručiti ovima koji su sada uhićeni, a i onima koje se već proziva po medijima: pjevajte i zviždite, jer očito je da ovaj posao nije obavila šačica ljudi. To nije samo priča o kontroli unutar Ine. Vidjeli smo da je ministar Davor Filipović prozvao prethodni Nadzorni odbor, pa pozivamo te članove, od kojih neki pokazuju političke aspiracije, da javno istupe i operu svoje ime i čast", rekao je Raspudić.

Image
NAJVEĆA ZAPLJENA NOVCA /

Objavljeni detalji megapljačke Ine: 'Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Blokirano je 813 milijuna kuna'

Image
NAJVEĆA ZAPLJENA NOVCA /

Objavljeni detalji megapljačke Ine: 'Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Blokirano je 813 milijuna kuna'

'Već sada je potrebna ostavka'

Rekao je i da se ova afera dogodila prije dvije godine, premijeru Andreju Plenkoviću bilo bi puno lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se dogodila u najgore vrijeme, kada se ovakvo djelovanje može izjednačiti po nemoralu s ratnim profiterstvom. Uskoro ulazimo u zimu, kada si velik dio građana neće moći priuštiti grijanje kao do sada, i u takvoj situaciji se napravi šteta od minimalno milijarde kuna. Ako samo ovo podijelimo s brojem kućanstava u Hrvatskoj, dolazimo do podatka da je velik dio njih mogao platiti račun za plin samo na račun toga što je ova ekipa maznula. Već sada je potrebna ostavka, a s naše strane, kao oporba ćemo potegnuti sve moguće mehanizme. Već se spominje termin 'zavjet šutnje', pa je očito da se na ovu temu stavljaju i političko medijski prigušivači. Mi ćemo na ovo staviti megafon jer ovo je najveća korupcijska afera u povijesti Hrvatske", rekao je Raspudić.

Nikola Grmoja kazao je da će otvoriti razgovore s ostatkom oporbe o mogućnosti pokretanja istražnog povjerenstva koje će se baviti samo Inom, koja se "sustavno potkrada godinama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetite se bijelih noći, kada je SDP počeo predaju Ine Mađarima. Sjetite se Ive Sanadera i predaje upravljačkih prava na koruptivan način. Nije ni čudo da nije ispoštovan dogovor o plinskom biznisu. Sustavno se radilo na tome da se Mađarska dokopa Ine. Možda možemo na nekakav način otvoriti pitanje ove afere na antikorupcijskom vijeću. Ljudi mi pišu 'tražite ostavku Vlade'. Tražimo je cijelo vrijeme. U svakoj normalnoj državi ovo bi značilo da premijer odlazi. Da vam u tvrtki u kojoj država ima veliko udio nestane milijardu kuna, a vi ste postavili članove uprave, značilo bi samo jedno, a to je odlazak predsjednika Vlade. Imam samo jednu poruku za Andreja Plenkovića: Gukni, golube", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo