'MEGA KRIMINAL' / Most najavljuje kaznenu prijavu: 'Vujnovac se s Hrvatskom igra Monopolyja'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Očekujem da nakon što iznesemo informacije i dokumente, USKOK, DORH i policija pokucaju na vrata Plenkovićeva povjerenika Peruška', rekao je Grmoja

8.1.2024.
11:01
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas se obratio medijima u Saboru. Grmoja je na konferenciji iznio navodna saznanja i informacije o "nizu teških kaznenih djela kojima je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Vujnovca".

Grmoja je rekao da će informacije koje će iznijeti uzdrmati političku scenu i javnost te kao i afera plin za cent, obilježiti ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da nakon što iznesemo informacije i dokumente u roku nekoliko dana istražna tijela, USKOK, DORH i policija, pokucaju na vrata Plenkovićeva povjernika Peruška koji je omogućio preuzimanje Fortenove Vujnovcu i koji je oštetio Fortenovu za 66 milijuna eura", započeo je.

Na početku je spomenuo Ivicu Todorića i Sporazum o uređenju međusobnih odnosa. "Todorić ne želi izgubiti vrijedna zemljišta i lokacije i sklapa taj ugovor da Agrokor u svakom trenutku može otkupiti ove tvrtke za jedan euro, a kasnije za 200.000 eura i tako osigurati vlasništvo nad ovim vrijednim tvrtkama", nastavio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je išlo po planu do lex Agrokora. Neposredno prije toga Stela nekretnine i Ciglane nekretnine raskidaju ugovor o zakupu i pokreću tužbu za neisplaćen iznos. Na tu tužbu Peruško i Fortenova odgovaraju da nije Fortenova ništa dužna, potraživanje 26 milijuna eura. Kažu da neće isplatiti jer se radi o fiktivnim tvrtkama koje je osnovao Todorić", istaknuo je.

"Iako je Peruško bio upoznat s činjenicom da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe kao i da je njemu osigurana call opcija povratka vlasništva za samo 200.000 eura, Peruško odbija ponudu Zagrebačke banke za refinanciranjem ili otkupom potraživanja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KONAČAN OBRAČUN' /

Grmoja plasirao 'bombu': 'Sutra ću iznijeti informacije o nizu teških kaznenih djela kojima je Plenkovićev povjerenik...'

Image
'KONAČAN OBRAČUN' /

Grmoja plasirao 'bombu': 'Sutra ću iznijeti informacije o nizu teških kaznenih djela kojima je Plenkovićev povjerenik...'

"Nakon odbijenice koju je Zaba dobila, javljaju se ostali ponuditelji. Javlja se Prvo plinarsko društvo, Vujnovac koji ima 6,4 posto udjela u Fortenova grupi u tom trenutku. Unatoč znatno većim ponudama, prihvaćaju ponudu PPD-a. Vujnovac otkupljuje potraživanja od Zabe, ali što mu nedostaje? Vlasništvo nad tim nekretninama koje je kod mađarskih tvrtki koje Peruško može otkupiti za 200.000 eura u svakom trenutku koje imaju u svom vlasništvu najvrjednije lokacije u Zagrebu. Tko preuzima vlasništvo nad tvrtkama? Poslovni partner Pavla Vujnovca, Zdravko Mamić, koji istovremeno dok se odvija otkup potraživanja, preuzima vlasništvo nad ovim mađarskim tvrtkama", navodi dalje Grmoja.

Grmoja navodi da je nakon toga Peruško sklopio nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li ikad čuli za ovakav splet kriminalnih radnji i djela da bi se pogodovalo jednom tajkunu? Sad smo odjednom dužni i sad to odjednom nisu fiktivne tvrtke. Fortenova grupa ne otkupljuje dug, ne koristi call opciju, ne traži pozajmice nego sve prepušta Vujnovcu i partneru koji ulogom od 16 milijuna eura dobivaju nekretnine od 56 milijuna eura plus 26 milijuna eura ove nagodbe za zajam koji je ostao Agrokoru, tj. Fortenovi dužan. Tu je učinjena šteta Fortenova grupi od 66 milijuna eura", rekao je.

"Ovo je mega kriminal i 100 godina zatvora za Plenkovićeva povjerenika Peruška", dodaje Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući tjedan podiže kaznenu prijavu

Grmoja je najavio da će idući tjedan podići kaznenu prijavu, a za dodatnu potporu će skupiti i potpise saborskih zastupnika. Rekao je da je vidio kakve su naše institucije, ali da "nema tog Plenkovića i Vujnovca da Peruško može izbjeći zatvor nakon ovoga". Najavio je i da će vršiti pritisak na institucije da se ovo riješi.

Dodao je da očekuje da će se nakon ovog izlaganja pojačati napadi na Most i njegove zastupnike. "Neka se srame svi koji nakon ovog brane tajkuna Vujnovca. Svi će jednog dana podnijeti račun za svoja djela, odnosno nedjela", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Troskot je dodao da će Vujnovac za sedam godina vratiti svoju investiciju za atraktivne lokacije, Konzum na Trešnjevci i Črnomercu. Ističe da je cilj ovoga da Vujnovac dobije Fortenovu ispod tržišne cijene. "Samo na Konzumu je smanjena vrijednost za 66 milijuna eura", rekao je.

'Čovjek se igra Monopolyja s Hrvatskom'

"Peruško je kao izvanredni povjerenik trebao štiti interese vjerovnika, a ovo što ste sada vidjeli, on to nije činio nego je pogodovao budućem dioničaru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujnovac će uz pomoć likova kao što su Peruško i Plenković preuzeti dominaciju nad cijelim tržištem i to bi nas sve trebalo čekati u vrlo skorom periodu. Dovodimo se u ozbiljnu situaciju jer će Vujnovac kontrolirati više od 10 posto BDP-a Hrvatske, imat će ogromnu gospodarsku i političku moć. Čovjek se s Hrvatskom igra Monopolyja”, tvrdi Troskot.

Grmoja je na pitanje novinara rekao da je dokumente o kojima je govorio na konferenciji dobio prije Božića te da je odlučio sada istupiti kada su uspjeli analizirati dokumente. Navodi da nema dokaza da je Plenković znao za informacije koje je iznio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković je postavio Peruška, to jest sud na prijedlog Vlade. Ovo je njegov korumpiran kadar. Imam li dokaz da je Plenković za to znao? Nemam, ali je činjenica da je Plenkovićev kadar ovo omogućio", istaknuo je.

Na pitanje koji je interes Peruška da pogoduje Vujnovcu, Grmoja kaže da novinari to trebaju otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Andrej Plenković neće sastaviti iduću vladu'

Grmoja je rekao da nije imao kontakata s Todorićem u vezi ove teme. Po meni je ovo 100 godina zatvora za Peruška, zaključio je Grmoja.

"Andrej Plenković neće sastaviti iduću vladu, neće mu u tome pomoći ni Domovinski pokret ni manjine", istaknuo je na pitanje o nadolazećim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izbora nove osobe na čelu DORH-a, Grmoja je rekao da, ako dođe na tu funkciju, Turudiću neće biti lako. Trebat će se opravdati pred javnosti, ako ništa ne činiš, a trebat će i hrabrosti suočiti se s ovom hobotnicom", rekao je.

Podsjetimo, brzo nakon Grmojine najave današnje konferencije, Marin Vlahović, novinar preko kojeg je posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević Mostovom saborskom zastupniku prosljeđivao insajderske informacije o trgovini plinom, a zbog čega je na koncu Plenković smijenio i Lovrinčevića i ministra Davora Filipovića, poručio je da je Grmoja jadnik koji krade tuđe ideje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Grmoja o Hrvoj-Šipek: 'Krokodilske suze. Nariče nad svojom teškom sudbinom, a može dati ostavku'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo