VREMENA SE MIJENJAJU... / Grlić Radman: 'Vladimir Putin je ratni zločinac'; A prije dvije godine je otkrio toplu poetsku dušu Sergeja Lavrova

Image
Foto: Profimedia

'Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se mijenjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vijek', naglasio je hrvatski šef diplomacije

23.3.2022.
12:58
Profimedia
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu da je Vladimir Putin ratni zločinac, ponadao se da "ruski autokratski režim" neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska "znala uzvratiti" na ostvarivanje ruskih prijetnji.  Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je u emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija da prijetnje ruskog veleposlanika u BiH Igora Karabuhova ne smatra realnim. 

Grlić Radman je ocijenio da je riječ o obliku zastrašivanja, ali „ne vjeruje da veleposlanik govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karabuhov je prije neki dan upozorio da Moskva zadržava pravo reagirati na potencijalno članstvo BiH u NATO savezu i zapitao novinara: "Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a?“.  U malo izglednom scenariju ostvarivanja prijetnji, Hrvatska „bi znala uzvratiti“  sa svojim saveznicima, naglasio je Radman. 

"Prijetnja veleposlanika nije prijetnja samo Hrvatskoj, nego i cijelom EU-u i kad bi se realizirala aktivirala bi članak 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na cijeli savez. To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbjeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radman je rekao da je Putin "već počinio ratne zločine, ali se u ratu mora pregovarati". Putin "neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio – pokoriti Ukrajinu". 

Image
'TO SMO DUŽNI NAPRAVITI' /

Plenković potvrdio: 'U Hrvatskoj je 9357 ukrajinskih izbjeglica'. Najvažnije je riješiti njihov smještaj i troškove'

Image
'TO SMO DUŽNI NAPRAVITI' /

Plenković potvrdio: 'U Hrvatskoj je 9357 ukrajinskih izbjeglica'. Najvažnije je riješiti njihov smještaj i troškove'

Režim nije isto što i narod

Dva mjeseca nakon službenog posjeta Moskvi, gdje je ministar rekao da "dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom", Grlić Radman je kazao kako je tada mislio na ruski narod. "Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se mijenjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vijek", naglasio je hrvatski šef diplomacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman je rekao kako je Europska unija imala dvotračni pristup prema Rusiji, sa sankcijama, ali i otvorenim diplomatskim kanalom s Moskvom, te da je niz europskih ministara posjećivao Rusiju uoči invazije kako bi se zalagali za deeskalaciju sukoba.  Šef diplomacije rekao je da je ukrajinski narod pokazao izuzetnu hrabrost i ljubav prema domovini, baš poput Hrvatske prije 30 godina. 

"No mi tad nismo imali nikoga, bili smo sami, nismo imali oružje ni međunarodnu zajednicu iza sebe", rekao je. Ministar je kazao kako je u Ukrajini još pet hrvatskih državljana, a svi oni koji su htjeli napustiti državu otišli su. U Hrvatsku je pak stiglo više od devet tisuća Ukrajinaca, a taj broj se stalno mijenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radman prije dvije godine: Otkrio sam toplu poetsku dušu Lavrova

Zanimljivo, Gordan Grlić Radman je prije nešto više od dvije godine imao potpuno drugačiju priču o Rusiji. Naime, tada je, preciznije 16. siječnja 2020. godine Radman u Zagrebu ugostio Sergeja Lavrova kojem je poklonio poudu klesanu od bračkog kamena.

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju na ruskom. Otkrio sam njegovu toplu poetsku dušu. Treća sreća, zbog koronavirusa dva puta smo morali otkazivati susret, u travnju pa u listopadu, ali uspjeli smo se naći prije Božića", rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet se susreli i u siječnju ove godine

Lavrov je, pak, uzvratio dobrodošlicom Radmanu u siječnju ove godine u Moskvi.

"Treba reći da su međunarodne okolnosti drugačije, složenije nego prošle godine kad smo dogovorili ovaj susret, no to mi je dalo priliku da s kolegom Lavrovim otvoreno razgovaram o aktualnoj situaciji", kazao je Radman koji je dodao kako je s Lavrovom razgovarao i o stanju u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Rusija i Hrvatska su zabrinute za njenu stabilnost i funkcionalnost. Izrazio sam zahvalnost u izražavanju mišljenja da je dejtonska BiH bitna za osiguranje ravnopravnosti triju naroda. Jedino stabilna BiH koja podrazumijeva konstitutivnost može imati svoju budućnost", naglasio je hrvatski ministar i zahvalio Lavrovu na konstruktivnom pristupu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo