gdje su investicije? / Grčić za RTL Danas: 'Sve što je Bild naveo već je poznato hrvatskoj javnosti'

Branko Grčić objasnio je za RTL Danas zašto Hrvatska i dalje kaska za investicijama, što Vlada radi po tom pitanju, ali je i komentirao natpise njemačkog Bilda o tome da mi Lijepa naša mogla bankrotirati. Također se osvrnuo i na medijsku trakavicu satanak Karamarka i Milanovića

24.5.2015.
18:56
VOYO logo

Zahvaljujući jačanju potrošnje, industrijske proizvodnje i izvoza, osam hrvatskih makroekonomista očekuju da će gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine rasti drugi kvartal zaredom, čime bi se potvrdilo da je, nakon šest godina, Hrvatska izišla iz recesije. 

Procjenjuju da će BDP rasti za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ipak, još uvijek su snažni i negativni utjecaji - pad investicija i državna potrošnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za komentar zašto u Hrvatskoj i dalje nema investicija, uvijek optimistični potpredsjednik Vlade Branko Grčić je za RTL Danas rekao je kako očekuje stabilizaciju stanja, a u idućim godinama i rast ulaganja. 

"Osobna potrošnja raste već osmi mjesec. Tu je i oporavak izvoza. Dakle, dvoznamenkasti rast. Ono što nas brine je loše stanje u građevinskom sektoru, koji je direktno vezan s investicija. Očekujemo da će se to ove godine prelomiti. Građevinski sektor je padao šest godina zaredom. Mislimo kako će ove godine doći do stabilizacija, a idućih godina i do rasta, prije svega, podržano velikim infrastrukturnim projektima, ali i novim investicijama u privatnom sektoru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit što Vlada konkretno radi kako bi 'pokrenula' investicije, Grčić je odgovorio: "Fiskalna konsolidacija, dakle smanjenje proračunskog deficita nužno vodi smanjenju investicija u javnom sektoru. No taj dio ćemo nadoknaditi iz EU fondova. Imamo puno projekata koji su već spremni. I sada kreće jedan veliki investicijski val upravo financiran tim sredstvima. S druge strane radimo na jačanju poslovne klime - smanjujemo parafiskalne namete, administrativne terete, barijere, dozvolu je danas moguće dobiti za jedan dan".

Image
loše upravljanje i neprovođenje reformi /

Njemački Bild: 'Hrvatska bi mogla postati nova Grčka, prijeti joj stečaj'

Image
loše upravljanje i neprovođenje reformi /

Njemački Bild: 'Hrvatska bi mogla postati nova Grčka, prijeti joj stečaj'

Budući da su se njemački mediji raspisali kako se Hrvatska nalazi pred bankrotom te da ne provodi reforme, tražili smo ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj proces je zaključen za ovu godinu. Kao što znate, dobili smo šest reformskih preporuka. Nema nikakvih sankcija o kojim a se mnogo govorilo. Dakle, Europska komisija će potvrditi taj paket tijekom lipnja. Krajem lipnja je dvogodišnji pregled nakon ulaska Hrvatske u EU, što je uobičajene procedura i nema tu ništa neobično. Sve činjenice koje je Bild naveo su poznate hrvatskoj javnosti", izjavio je.

Upitan hoće li se premijer Zoran Milanović sastati sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Grčić je odgovorio: "To je važno političko pitanje za Hrvatsku u smislu da sve ono što će se događati u predkampanji i tijekom kampanje odvija na jedan civiliziran i pristojan način. Hoće li do toga susreta doći ili ne - to je manje važno. Čini mi se da je važnija poruka da svi vodimo računa da kampanju i dijalog vodimo na jednoj visokoj razini i sačuvamo sve one vrednote koje treba sačuvati u društvu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo