afera softvare / Grbin: 'Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je potpuno jasno tko je Andrej Plenković'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Nastavio je da od predsjednika Vlade očekuje i HDZ-a da odgovore što se događalo u aferi Softvare i u prepisci Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojoj se spominje AP. Od policije i DORH-a očekuje da rasčiste stvar

28.1.2023.
13:14
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je poručio da od Plenkovića i HDZ-a očekuje da daju jasne odgovore javnosti što se događalo u aferi Softver, a smatra i da bi DORH i policija trebali pozvati premijera na obavijesni razgovor jer je, kaže, jasno koja je njegova uloga u toj priči.

„Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je potpuno jasno tko je Andrej Plenković i koja je njegova uloga u čitavoj ovoj priči. Bilo bi izuzetno odgovorno od Plenkovića da izađe pred hrvatsku javnost i odgovori na brojna pitanja. HDZ i Plenković moraju odgovoriti kako su ponovno doveli Hrvatsku u situaciju da se hrpe novca nose u nekakvim torbama, izvlače iz države i državnih poslova i da se korupcija opet razmahuje", rekao je Grbin nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora Foruma žena SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korupcija nije stvar samo jedne političke stranke, ona je problem države i problem koji košta sve građane ove zemlje i zato, poručio je Grbin, "Plenković i HDZ moraju itekako objasniti što se događalo jer ovdje nije stvar samo jedne osobe nego je bilo uključeno i jako puno ministara i državnih tajnika i direktora, apsolutno sve sfere upravljanja državom”.

Image
afera vjetroelektrane /

USKOK podigao novu optužnicu protiv Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i još sedam osoba

Teško mi je, naglasio je, zamisliti da je sve stalo samo na Žalac, Rimac, u nekim drugim slučajevima Kuščeviću i ostalima. Građani ove zemlje to nisu zaslužili, Hrvatska zaslužuje bolje od ovog. Očekujemo od Plenkovića i HDZ-a da daju jasne odgovore što se ovdje događalo, poručio je u vezi s aferom Softver i prepiske Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojoj se spominje AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška najnovijoj Mostovoj inicijativi

Grbin je najavio da će podržati Mostovu inicijativu prikupljanja potpisa da se glavna državna odvjetnica dovede u Sabor jer se, ističe, o njenom izvješću mora raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Most je danas na Twitteru objavio da pokreće oporbenu inicijativu prikupljanja potpisa za dovođenje glavne državne odvjetnice u Sabor zbog afere koja se, kako  kažu, "zvala Žalac, a sad se zove afera AP". "Sad je jasno zašto se taj predmet 'kiselio' u ladicama DORH-a. Zato što je u njega upleten glavom i bradom Andrej Plenković", ustvrdio je Most.

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Kako je danas rekao predsjednik SDP-a, već neko vrijeme izvješća i glavne državne odvjetnice i predsjednika Vrhovnog suda o stanju u pravosuđu na dnevni red Sabora dolaze isključivo i jedino na inicijativu oporbe jer "HDZ ne želi o tome razgovarati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tim izvješćima se razgovara isključivo kada oporba skupi potpise, a ima se pričati o puno toga, primjerice, zašto je ovaj konkretan slučaj toliko dugo čučao u ladici i zašto je morao doći Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatsku da bi se ovaj postupak pomaknuo s mrtve točke, istaknuo je Grbin.

„Ne mogu se oteti dojmu da inicijali AP u ovoj 'smradex' aferi imaju veze s time. Očekujem dodatni angažman DORH-a i policije da se stvar raščiste jer je iz poruka vidljivo da je 'AP ili bio potpuno nesposoban da vidi što mu se događa iza leđa ili je u to bio uključen, trećeg odgovora nema i to se mora istražiti', kazao je na pitanje treba li Plenkovića pozvati na obavijesni razgovor u aferi Softver. Ako DORH i policija ne postupe na taj način, oni će morati hrvatskim građanima podnijeti raport zašto to nisu napravili”, kazao je čelnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP spreman na izbore izaći sam

Novinare je zanimalo i bi li mu bilo prihvatljivo da Sandra Benčić bude kandidatkinja za premijerku na predstojećim izborima, na što je Grbin odgovorio da će tu odluku donijeti temeljem kriterija koja je od stranaka vodeća i najuspješnija. Što se tiče klubova zastupnika, izbori će pokazati koji je najveći, a što se tiče koja stranka uživa najveću podršku, oko toga dvojbe nema, to je SDP, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući ultimatum potpredsjednika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića Možemo i Centru da do travnja odluče hoće li sa SDP-om na izbore, kazao je to nije shvatio kao ultimatum nego da je 'Hajdaš na sebi svojstven način poslao poruku da mi kao najveća opozicijska stranka imamo odgovornost razgovarati s drugima, ali da ti razgovori ne moraju nužno završiti dogovorom'. SDP ima obvezu, radit ćemo na suradnji, razgovaralo o tome, ali spremni smo i na izbore izaći sami, poručio je, napomenuvši da s, kako je rekao, 'Plenkovićevim Socijaldemokratima nema razloga pričati'.

Forum žena SDP-a koji vodi Sandra Krpan za čelnicu svog Glavnog odbora izabrao je saborsku zastupnicu Andreju Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo