REAKCIJA PEĐE GRBINA / Grbin: Fašizacija društva je odavno počela, kako inače objasniti Vučića i Norca?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov Peđa Grbin osvrnuo se na pojavljivanje Mirka Norca na obilježavanju operacije Medački džep.

10.9.2018.
9:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nastavljaju se nizati reakcije nakon što se jučer osuđeni ratni zločinac Mirko Norac pojavio na obilježavanju 25 godina od vojno-redarstvene operacije Medački džep u Gospiću.

Među najrecentnijim reakcijama je i ona suspendiranog SDP-ovca Peđe Grbina, koji je kazao kako u tom činu vidi znak fašizacije društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar koji je objavio na Facebooku u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Čitam danas u jednom dnevnom listu kako se komentator čudi što u grupiranju maskiranih ratobornih marginalaca u slovenskim šumama vidim tragove fašizacije društva. Da se radi samo o tome, moj bi strah možda bio i preuveličan. Da je ostalo samo na Kelemincu u Hrvatskoj ili Šišku u Sloveniji, doista bi mi svatko mogao reći: Peđa, stvarno pretjeruješ. Ali nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi likovi su počeli nicati kao gljive poslije kiše i indikator su opasne promjene i pojave u društvu, koja se izražava kako na marševima u Chemnitzu, tako i u uspjehu "reformiranih" rasista i nacista u Švedskoj. A još više od toga, jer mi smo uvijek kada nije trebalo znali biti avangarda promjena u Europi, takve se promjene osjećaju i kod nas, u Hrvatskoj, na Balkanu".

Kako objasniti Vučića i Norca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer kako drukčije objasniti Vučića - onog istoga protiv kojega HDZ nije rekao niti a kada su ga primali u Europsku pučku stranku - koji slavi Miloševića, čija je politika posijala krv od Slovenije do Makedonije, od Vukovara do Srebrenice?

Jer kako drukčije objasniti Norca, osuđenog ratnog zločinca kojeg hrvatska vlast zove na proslavu vojne akcije za koju je osuđen? Zar smo već zaboravili zapise sa suđenja u kojima stoji: "Mirko Norac (je) prvi zapucao i kao primjer drugima, iz kolone nesretnih ljudi izvukao jednu staricu i ubio je, a zatim pucao u potiljak i jednom mladiću, ali je pištolj tri puta zaribao. A zatim, je povikao „Pucaj, pucaj, tko još nije pucao?!“ Poslije čega je, kolona zarobljenika, jednostavno, pokošena u šumi."?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fašizacija društva je odavna počela. Na nama je da biramo hoćemo li zabiti glavu u pijesak ili ćemo pokušati nešto poduzeti da ju spriječimo. Za mene nema dvojbe koju ću opciju izabrati, ma koliko me komentar s početka teksta optuživao da se više ponašam kao pripadnik NGO-a nego političke stranke", napisao je Grbin.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo