SUDBINA LIDERA OPOZICIJE / Grbin: 'Bernardić me zamolio da napustim sjednicu, ali ja nisam Ivan Pernar'

Scenarija ipak nema puno. Ako Bernardić sam ne ode, o njegovoj sudbini može odlučivati Glavni odbor, u kojem zasad, ima većinu

3.7.2018.
18:55
VOYO logo

NOVO:

Zaključena je sjednica, i imamo dva zaključka, kazao je okupljenim novinarima izrazito nervozni Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedništvo utvrđuje da su dva člana postupila protivno statutu usvojenom na Glavnom odboru stranke. To je prvi zaključak. Drugo, pozivamo sve članove stranke, i na nacionalnim i na lokalnim razinama da se so svim pitanjima raspravlja u stranci.Za ove zaključke je glasovalo 12 članova, a 5 je bilo protiv. Sjednica predasjedništva je ovim službeno zaključena", kazao je Ostojić.

"U životu kao i u medicini treba postaviti dijagnozu, a ona je sljedeća. Pojedini članovi predsjedništva su radili protivno statutu. No, nije bilo govora o izbacivanju iz stranke ili nekakvim sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pisama koja su kolala, od njih je najviše profitirala Hrvatska pošta. Pismo je bilo naslovljeno na Bernardića, a ne na mene, ja ne znam što tamo piše.

Mogu raspravljati o pismu 8 gradonačelnika, ovo za Bernardića nisam vidio pa ne mogu pričati o njemu", zaključio je Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima se obratio i Peđa Grbin, koji je sa sjednice izašao u društvu Siniše Hajdaš Dončića, Mihaela Zmajlovića, Vedran Babića i Bojana Glavaševića.

Grbin je kazao kako ih je predsjednik SDP-a Davor Bernardić udaljio sa sjednice, kako bi ostali mogli dalje neformalno razgovarati. Tvrdi kako Bernardić nije dopustio čitanje pisama koje su mu predali i koje je potpisalo 90 SDP-ovaca, šest članova predsjedništva, 23 saborska zastupnika i jedna zastupnica Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li će biti podnesene sankcije protiv njih, nitko od izbačenih nije znao reći.

"Dva i pol sata se raspljavalo o našim javnim istupima, a suštinska se pitanja nisu raspljavala", objasnio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RANIJE:

U 16 sati u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu započela je sjednica Predsjedništva nakon koje se očekuje rasplet sukoba u stranci i odgovor na pitanje hoće li SDP smijeniti predsjednika stranke, raskoliti se, ili će pobuna biti ugušena, a nezadovoljnici neutralizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Bernardićeva lista za odstrel: Iz stranke namjerava izbaciti Grbina i Hajdaš Dončića, na meti je i Obersnel

Isred sjedišta SDP-a u Zagrebu uživo se u RTL Danas javila politička reporterka Damira Gregoret s novim detaljima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otvorene pobune i zahtjeva za odstupanje s čela SDP-a, Davor Bernardić trebao bi preživjeti pokušaj smjene, ali samo u prvoj rundi.

Stranačka struja koju predvodi Zlatko Komadina na sjednicu Predsjedništva SDP-a došla je s taktikom da se otvori rasprava o načinu na koji su Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Vedran Babić, Vojko Obersnel i ostali pokrenuli rušenje predsjednika stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov je stav da otvoreni napadi na Bernardića i javno skupljanje potpisa podrške pod zahtjev da odstupi s čela SDP-a štete stranci, što bi bio povod da zatraže suspenziju najodgovornijih.

Dvije struje 

Članica Predsjedništva Romana Jerković je uoči sjednice Predsjedništva kazala kako će ona sigurno tražiti sankcije za odgovorne. Neslužbeni izvori iz Komadinine struje navode da sankcije ne bi bile izbacivanje iz SDP-a, nego suspenzije sa svih stranačkih dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suspenzije bi se tražile za Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića jer su oni javno istupali i nanijeli najviše štete stranci. Vedran Babić je imao samo ulogu prikupljanja potpisa i za njega se ne bi tražile sankcije..

Plan je bio da većina podrži tu odluku što znači da bi Predsjedništvo umjesto 18 imalo 15 članova i da bi automatski Komadinina struja imala većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnji plan je da u narednih pet do deset dana Bernardić sam podnese ostavku na funkciju predsjednika SDP-a što bi značilo da vođenje stranke preuzima Zlatko Komadina, i to dok se ne izabere novi predsjedndik. Novi vođa SDP-a navodno bi se birao tek nakon izbora za Europski parlament.

Druga struja koja je inicirala promjene na čelu SDP-a na sjednicu Predsjedništva došla je s potpisima pod pismo Bernardiću u kojemu se ocjenjuje da neuspješno vodi stranku, da je odgovoran za loš rejting stranke i traži da odstupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je tu inicijativu potpisalo sedam članova Predsjedništva i 23 saborska zastupnika.

Među viđenijim stranačkim dužnosnicima tu su još i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, te gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardiću je Glavni odbor posljednja šansa 

Scenarija ipak nema puno. Ako Bernardić sam ne ode, o  njegovoj sudbini može odlučivati Glavni odbor, u kojem zasad, ima većinu. Ili, s druge strane - slijede kazne pobunjenicima. I tu su u stranci podvojeni.

Na sjednicu je većina članova Predsjedništva došla na stražnji ulaz kako bi izbjegli novinare. Na prednji ulaz došli su samo Bojan Glavašević koji je dao izjavu u kojoj se ispričao biračima što se SDP već dvije godine bavi sam sa sobom i što je zbog toga nedovoljno aktivna oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored novinara još je prošao Predrag Fred Matić, no on nije davao izjave. Zadnji su došli "pobunjenici" i to zajedno, Hajdaš Dončić, Grbin, Zmajlović i Babić, no ni oni nisu imali nikakvih izjava prije Predsjedništva.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo