vršnjačko nasilje / Gradonačelnik Dugog Sela o premlaćivanju: 'Neću se praviti bedast da ne postoji skupina koja to u gradu radi'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Rekao je da za premlaćivanje 15-godišnjaka ispred škole krivi roditelje nasilnika

11.10.2022.
10:52
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Povodom napada skupine maskiranih huligana na dječaka ispred OŠ Ivan Benković konferenciju za medije danas je održao gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian koji je osudio napad i pozvao roditelje djece da reagiraju kad primijete problematično ponašanje.

"Teško mi je i tužno bilo u nedjelju dopisivati se s ocem. I ja sam to proživio. Svi smo to proživjeli. Tužno je što skupina mladića i roditelji ne shvaćaju što rade, i sve što se događa uvijek krivim roditelje. Oni moraju paziti na djecu od 18 godine, to je njihova obveza. Apeliram na sve na kolege u izvršnim vlastima da poduzmu korake. Društvo mora prihvatiti europske uzuse, da se mora brinuti o svim članovima zajednice. Postoje oni koji su isfrustrirani obiteljskim odnosima. Treba smiriti tenzije i mlade ljude koji su krenuli u boj maskirani, kukavice su, po meni, s djecom slabijom od sebe... Naravno da sve to dovodi do toga da je društvu isfrustrirano da traže osvetu", rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da on nije pisao po društvenim mrežama i Facebooku jer to dovodi do još većih frustracija. "Jučer sam se ponovo čulo s roditeljem oštećenika, to je moj posao da građani Dugog Sela znaju da je to siguran grad", rekao je, a napadače nazvao "kukavicama".

Image
napad pred školom /

Razgovarali smo s ocem pretučenog dječaka: 'Na Hitnoj su već pretpostavili tko su napadači. Nije prvi put'

Image
napad pred školom /

Razgovarali smo s ocem pretučenog dječaka: 'Na Hitnoj su već pretpostavili tko su napadači. Nije prvi put'

Na konferenciji je iznesena i statistika o sigurnosti Dugog Sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unazad nekoliko mjeseci uvodi se videonadzor kroz cijeli grad, kroz nekoliko tjedana dobit će se i sve potrebne dozvole za nadzor 15 do 20 javnih lokacija. Grad će inicirati pokretanje Vijeća za prevenciju koje uključuje predstavnika policije, zajednica sportskih udruga, vjerske zajednice, škole, te savjet mladih Grada Dugo selo...", iznio je pročelnik grada za pravne poslove i društvene djelatnosti, Boris Savić.

Također je na konferenciji iznio da je stopa kriminaliteta u Dugom Selu u padu 10 posto u odnosu na 2020. godinu, a Zagrebačka županija jedna je od sigurnijih u državi te na 100 tisuća stanovnika imaju zabilježenih 850 kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su pitali je li točno da je dječaka pretukla skupina koja je kriva i za ranije sličan incident.


Gradonačelnik je odgovorio: "Osobno ih ne poznajem. Ja nisam pozvan da pozvan da govorim o imenima, tu su policija i institucije. Da postoji u Dugom Selu takva skupina, postoji, neću se praviti bedast. Ali svaka greška može dovesti do obrnutog djelovanja. Kao psihijatar prepoznajemo devijacije. Roditelji su ti koji moraju, a vide devijaciju kod djeteta, za njihovu dobrobit odvesti kod stručnjaka, neka se ne srame, to je za njihovu dobrobit. Često roditelji iz srama ili straha ne odvedu i što se dogodi - djeca završe s 19 godina u zatvoru. To je problem društva, svi se skrivamo od očiglednog. Jednostavno morete reći da to je moje dijete, neću odustati. Ovdje su odustali od tog djeteta koje je počinilo. Hormoni u toj dobi bujaju brzo, ja sam imao 13 godina i svašta se događalo. Oni su snimali taj događaj. Da budu popularni. Oni su takvi, a na nama je da ih usmjerimo i pomognemo, ja ih ne osuđujemo. Najlakše je čovjeka osuditi, ako si napravio sve da mu pomogneš, onda možeš reći da je to ispavano."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su iznijeli da se govori da je riječ o skupini koja iza sebe ima već 30-ak takvih napada pa su pitali je li to istina.

Panian je odgovorio da se svaki napad treba prijaviti, a problem je što ljudi ne prijavljuju napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je pitao: "Čega se boje? Moramo se pomiriti da postoje institucije koje rade svoje i ako pomognemo insinuacijama prije ovog djela, onda smo pomogli. Kad je moje dijete napadnuto prije 20 godina, išao sam ravnatelju i psihologiju, ne policiji. Ali to sam ja: prevencija! Ako se kao društvo ne pokrenemo i shvatimo da nije normalno. To se događa na finovima, ali roditelji su ti koji kažu: 'Dobro sad si pretjerao, smiri se!' Nastavio je da nije razgovarao s roditeljima napadača, ali se ponudio da će to napraviti ako mu se obrate.

Dodao je i to da u Dugom Selu nema dovoljno policajaca i da je tužno čuti kolika im je početna plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo