staro novo normalno /

Građani su jedva dočekali krizme i svadbe nakon popuštanja mjera, vraća se i festivalska vibra! Bili smo na jednom takvom druženju

Prvi su to lagani koraci u smjeru povratka u normalu i naznaku donekle normalnog ljeta

29.5.2021.
21:00
VOYO logo

Prvi je vikend krizmi, svadbi i festivala nakon popuštanja mjera. Brojni građani jedva su ih dočekali. Koriste se tako pogodnosti starog novog normalnog od prije 184 dana, odnosno više od 6 mjeseci. Prva velika svadba je na zagrebačkom Jarunu. Mi smo bili na događanju kojim se najavljuje sezona gastro, filmske i glazbene manifestacije.

Ova obitelj iz Zagreba nakon pola godine čekanja subotu je iskoristila za jedno od dražih iščekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cure su se zaželjele malo lazanja. Lazanje ćeš papati, da. Jest će one lazanje, a mi ćemo bifteke i tako, ono što nismo dugo mogli probati, a konačno se vraćamo u normalu'', rekao je Hrvoje Ivić iz Zagreba.

Image
Svadbe, sprovodi, javni prijevoz... /

Veliko popuštanje mjera: Ovo su sve odluke Stožera koje stupaju na snagu s četvrtka na petak!

Image
Svadbe, sprovodi, javni prijevoz... /

Veliko popuštanje mjera: Ovo su sve odluke Stožera koje stupaju na snagu s četvrtka na petak!

U kulinarskim specijalitetima u zatvorenom dijelu restorana uživati mogu svi koji se nađu i u Splitu. Vlasnik kaže pristojni su to uvjeti u kojima se napokon može nešto raditi, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dok se nije moglo sjediti unutra, svatko je došao i htio sjesti unutra. Otkako se može sjediti unutra, nitko ne želi unutra. To smo mi, to znači da je sve u redu'', kazao je vlasnik restorana Dane Tahirović.

Rezervacije za restorane se množe, ali sve su to manji kapaciteti u odnosu na prije korone.

''Ima jedna mala krizma, jedna mala pričest i večeras imamo neko malo vjenčanje od 10-ak ljudi'', rekao je Tahirović.

A kafići koji čine 70 posto hrvatskog ugostiteljstva, isto od sada mogu raditi do 23h, ali unutra ne može osim do toaleta. Mogli bi da primjerice nude i slastice, ali uvjeti prenamjene su komplicirani, pa preostaje čekati novi set popuštanja, smatra Jurković iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je i dalje velika nepravda prema našim kolegama jer nije lako nama iz restorana gledati kako naše kolege i dalje ne rade, a zaista su u velikim problemima. Mnogima su propali, ali i ovi koji još nisu, apeliram da im se dozvoli rad da i oni mogu plaćati radnike i troškove'', rekao je Damir Jurković, tajnik Nacionalne udruge ugostitelja.

Svadbe imaju zeleno svjetlo za rad uz predočenje svježeg negativnog testova, dokaza o cijepljenju i preboljenju. Prisustvovati može 120 ljudi. Ipak, nisu se svi u kratkom roku spremili za ples već večeras. Ovaj organizator svadbi kaže da je od 100-tinjak mladenaca koji su trebali slaviti večeras, tek 10-ak nije otkazalo salu.

''To je sad previše stvari za obaviti. Možda smanjiti broj ljudi, prijaviti samu svadbu po šablonama koje su izdane, pregledati tko je testiran, ciepljen tko nije, to mladenci ili organizatori svadbi moraju obaviti i to je vremenski premali period'', rekao je Zvonimir Videković, organizator vjenčanja.

Vraća se polako i festivalska vibra. Prvo takvo druženje počelo je na zagrebačkom Tuškancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima se za prigristi i popiti. Zanimljivo je. Osjećaj kao nekada'', rekla je Ivana Igric Golub iz Zagreba.

Događaj će trajati 10 dana, a ulaz je besplatan.

''Imamo 10 ugostiteljskih kućica, nudimo zaista ponešto za svakoga. Street food je meksički, latinoamerički, malo roštilja'', objasnila je direktorica festivala Sarah Josipović.

Prvi su to lagani koraci u smjeru povratka u normalu i naznaku donekle normalnog ljeta.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo