ROTARY CLUB ZAGREB GRADEC / Grade kuće u Petrinji, ali ponestaje im sredstava. Zato organiziraju koncert u Lisinskom: 'Dobit će bebu, želimo da usele'

Image
Foto: Rotary Club Zagreb Gradec

Razgovarali smo s organizatorima, ali i onima koji su zbog kluba već uselili u svoje domove. Jedni su tamo skoro godinu dana, a drugi tek par mjeseci

14.3.2023.
14:30
Rotary Club Zagreb Gradec
VOYO logo

Po cijeni od 20 do 33 eura slobodno je još nešto manje od 800 ulaznica za humanitarni koncert "Zoran Predin i gosti" koji Rotary Club Zagreb Gradec organizira u zagrebačkom Lisinskom 27. ožujka. Sredstva s koncerta idu za dovršetak gradnje zamjenskih kuća za tri obitelji u Petrinji i okolici, a čiji su domovi stradali u potresu.

Akcija je to u koju je uključeno sedam obitelji s ukupno 27 djece u rasponu od 3 do 18 godina, kažu nam iz Rotary Cluba Zagreb Gradec pa dodaju da su četiri obitelji već uselile u svoje nove domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednoj od ovih obitelji nabavili smo kompletan građevinski materijal za obnovu kuće, a ostalih šest kuća izgrađene su iz temelja, s tim da je općina Tribunj preuzela gradnju jedne kuće. U svibnju 2022. sve kuće su bile pod krovom, s ugrađenom stolarijom i izvedenim pročeljima", kažu.

Sljedeća je na redu dvojna kuća za dvije mlade obitelji, dva brata Grubić u Grabovcu Banskom. Gradnja je počela 2021. godine, a kako bi se nastavila Rotary Clubu Zagreb Gradec je potrebna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iscrpili su sredstva i sponzore pa organiziraju koncert "Zoran Predin i gosti" na kojem gostuju Anja Rupel i Davor Gobac, a pomoću kojeg prikupljaju sredstva za završetak preostalih kuća. Cilj im je da i ostale obitelji što prije usele u svoje kuće.

Image
Foto: Rotary Club Zagreb Gradec

Što se tiče potrebnih sredstava, Marino Ninčević iz Rotary Cluba Zagreb Gradec nam kaže da im je to trenutno teško procijeniti jer se cijene građevinskih materijala svakodnevno mijenjaju, a potrebno je dogovoriti i još dosta izvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, od kraljnjeg cilja, a to je topao dom za obitelji, ne odustaju.

Navodi nam također i da su kod obitelji Grubić ranije ove godine dočekali rođenje jednog djeteta u mobilnoj kućici, a sada je i drugo na putu. Ne žele da i ono bude dočekano u privremenom smještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Rotary Club Zagreb Gradec

Što se pak tiče onih kojima su domovi završeni i koji su već uselili, Milanko Jurić iz Zelenog brijega kod Siska nam kaže da su nakon godinu i pol dana života u mobilnoj kućici, 20. svibnja prošle godine dobili vlastitu kuću. Don Marino je pronašao donatora koji im je financirao kompletan materijal za gradnju kuće.

"To je kao da iz opanaka uđete u cipele", govori pa se prisjeća kako ih je don Marino nakon potresa našao ispod šatora kojeg su napravili od najlona, a onda im pomoću prijatelja iz njegovog Rotary kluba pronašao kućicu od 24 kvadrata. Zahvalni su, ali kažu da je i život u kućici za petero ljudi bio težak iako su tada i to gledali kao hotel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada pak, kako kaže, žive jednim normalnim životom. Troje djece je presretno, imaju svoje sobe, a kada trese, kaže Milanko, maltene ni ne osjete.

Image
Foto: Rotary Club Zagreb Gradec

S druge strane, Mijo Grubić iz Petrinje s četvero djece u novi je dom uselio u studenom prošle godine. Dvije su godine proveli u mobilnoj kućici, a u trenutku potresa, kada su ostali bez doma, njihovi blizanci imali su tek 20 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada su narasli, prohodali, a u novoj kući stalno trče i jure. Ostalo dvoje djece imaju šest i četiri godine. "Udomaćili smo se, trenutno uživamo", kaže nam Mijo koji zaključuje i kako se s don Marinom konstantno čuju te kako ih je spasio, a to nastavlja sa svojim klubom raditi i za još šest obitelji, govori.

Image
Foto: Rotary Club Zagreb Gradec

Inače, kriteriji koje je Rotary Club Zagreb Gradec postavio prilikom odabira obitelji kojima će pomagati bili su: da kuća ima crvenu naljepnicu, da obitelj ima troje ili više maloljetne djece, ako se u obitelji nalazi dijete s poteškoćama u razvoju, ili ako se radi o samohranoj majci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče samog koncerta i dvojne kuće za koju su sredstva namijenjena, otkriva nam don Marino da se radi o braći koja imaju petero djece, a šesto je na putu. "Njih sam pronašao u maloj kamp prikolici, tada ih je bilo osam, bez grijanja i vode. Odmah nakon toga župa Aržano darovala im je mobilnu kućicu u kojoj su imali najnužnije za koliko toliko normalan život, ali njih osmero u 24 metra kvadratna, pogotovo zimi nije lako. Župa Aržano im je darovala i bio septičku jamu", zaključuje.

Koncert "Zoran Predin i gosti" održat će se 27. ožujka s početkom u 20 sati, a karte od čije će prodaje prihod ići za izgradnju domova stradalnika možete kupiti ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo