GRAĐANSKI ODGOJ OD JESENI U ŠKOLAMA: / 'Želimo da mladi znaju izboriti svoja prava i kritički misliti prema vlasti'

Image
Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Građanski odgoji od jeseni počet će se izvoditi u svim osnovnim i srednjim školama

5.2.2019.
7:28
Nel Pavletić / PIXSELL
VOYO logo

Od jeseni ove godine građanski odgoj, koji je do sada bio izvannastavni predmet, a škole ga nisu morale provoditi, održavat će se u svim školama i razredima. Kako piše HRT, prema nedavno objavljenom kurikulumu od prvog razreda osnovne škole do kraja srednje škole učenici će učit o pravima, zakonima, izborim, domoljublju i drugim temama.

"Mislim da će učenicima biti najzanimljivije aktivno sudjelovanje i pronalaženje mjesta u zajednici kojoj pripadaju, mogućnost promjena i mogućnost sudjelovanja u dobrim promjenama", rekla je Mirna Grbec, članica radne skupine u obrazovnoj reformi "Škola za život" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Stipić iz školskog sindikata "Preporod" rekao je da su zadovoljni "što će učenici u osnovnim školama prvi put doznati da među ljudskim pravima postoje i prava iz radnog odnosa i kršenja prava iz radnog odnosa i da će se upoznati sa sindikalnim organiziranjem" te da su to "velike stvari".

Učenje o pravima i kako se izboriti za svoja prava

Osim toga, učenici će se od prvog razreda upoznavati s dječjim pravima i kako ih ostvariti, ali i obrađivat će se i teme poput nenasilnog ponašanja, domoljublja, pravednog odlučivanja, vršnjačke pomoći, utjecaj korupcije na zajednicu, izbornog sustava, važnih hrvatski i europski dokumenti itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o tome da mladi čovjek zna svoja prava, da zna što je glasovati i kako glasovati, da zna izboriti se za svoja prava i kritički misliti prema vlasti. To bi trebalo odgovarati svima", rekao je Boris Jokić sa Instituta za društvena istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo