'IONAKO SE ODRIČEMO SVEGA' / Hrvati s cinizmom dočekali Plenkovićeve mjere štednje: 'Za deset sati vožnje Nevera potroši što domaćinstvo potroši u godinu dana'

'Do 2000 metara kubnih godišnje potrošnje, otprilike tu negdje su i kilovat sati tako da to nije nešto što može spasiti električnu energiju ove države'

28.7.2022.
22:42
VOYO logo

I kad su napokon ugledale svjetlo dana, Vladine mjere pokazale su se prilično bazičnima, dok građani, od kojih se očekuje promjena životnih navika poručuju - na nama nećete uštedjeti, ionako se već odričemo svega, javlja RTL koji je provjerio što građani misle o danas predstavljenim smjernicama uštede energije.

Gospodin Miroslav Bem živi u stanu, a gospodin Dubravko Lažeta u kući. Na ministrov plan uštede u kojem građani trebaju spustiti temperaturu grijanja i povećati temperaturu hlađenja obojica poručuju - nema tu uštede jer građani ne rasipaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 2000 metara kubnih godišnje potrošnje, otprilike tu negdje su i kilovat sati tako da to nije nešto što može spasiti električnu energiju ove države", kaže Bem.

"Kako su naši stari štedjeli, tako i mi danas štedimo. U svim prostorijama i ne može biti jednako toplo", kaže Lažeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVO NORMALNO /

Objavljene detaljne smjernice za uštedu energije: Od preporuka za grijanje zimi, hlađenja ljeti pa do preporuka za poduzetnike

Image
NOVO NORMALNO /

Objavljene detaljne smjernice za uštedu energije: Od preporuka za grijanje zimi, hlađenja ljeti pa do preporuka za poduzetnike

'Protivno preporukama za borbu protiv covida'

Dakle, njima ministar Davor Filipović nije otkrio ništa novo, ali ih je zbunio. Kako sad on kaže da se štedi toplina te da se više ljudi vozi jednim autom, a onaj drugi, ministar Vili Beroš, kaže suprotno.

"Onda je to protivno preporukama za borbu protiv koronavirusa, kako su naglasili, jer su u protekle dvije godine govorili da se ne družimo i da moramo otvarati prozore", ističe Lažeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Balić, voditelj Odjela za proizvodnju i tržišta energije instituta "Hrvoje Požar", kaže da ove smjernice treba gledati kao proaktivan akt ministarstva, gdje se građanima daje smjernice kako i oni mogu pridonijeti, ali čini se da građani za taj plan nisu zainteresirani.

'Nevera u deset sati potroši koliko domaćinstvo u godinu dana'

"Neću slušati Vladine preporuke, ja si volim grijanje upaliti ako mi je zima, ne mogu drugačije", kaže jedan građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Curi zna biti hladno pa mora biti po njenim pravilima, meni je tako svejedno", kaže drugi.

Nigdje u 18 stranica Vladinih smjernica nema uputa za uštedu poduzetnicima u industriji. Nigdje se ne referiraju na manjkavosti sustava zbog kojih se energija gubi i prije nego dođe do korisnika. Ne štedite na meni, kaže gospodin Miroslav, dok se električna Nevera mostom vozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za deset sati vožnje ta Nevera potroši ono što domaćinstvo potroši u godinu dana", kaže on.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo