KOPRIVNIČANI ĆE VRAĆATI KREDIT SVOG SUGRAĐANINA: / Nakon njegove smrti dobili ga u nasljedstvo

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Građani Koprivnice morat će vraćati kredit koji je naslijedio Grad. U nasljedstvo mu ga je ostavio jedan stanovnik koji nije imao drugih zakonskih nasljednika

29.11.2018.
11:18
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Porezni obveznici s područja Grada Koprivnice trebali bi vratiti kredit koji je podigao njihov sugrađanin. Proizlazi to iz nepravomoćne presude Općinskog suda u Koprivnici, piše Večernji list navodeći kako je banka tužila Grad kao nasljednika te je sud naložio Koprivnici da banci uplati oko 80.000 kuna, uvećano za zateznu kamatu.

Sve je počelo kada je Koprivnica naslijedila imovinu pokojnog Mladena J. U naslijedstvu je uz imovinu bio i kredit, za koji je jamac bila njegova supruga a koja je također u međuvremenu umrla. Drugih zakonskih nasljednika nije bilo pa su i imovina i dug "pali" na Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su sve naslijedili?

Sastavni dio naslijedstva su dva automobila, Kia Shuma star 17 godina i Fiat 126 star 37 godina, te traktor IMT iz 1969. Grad je naslijedio i polovicu suvlasničkog dijela kuće, dvorišne zgrade i dvora ukupne površine 745 četvornih metara.

U Gradu Koprivnici tvrde da nisu preuzeli imovinu, da su automobili odjavljeni i da ne znaju gdje su, a da su samo dijelom naslijedili nekretnine čiji drugi vlasnik zasad nije poznat. Vrijednost polovice imovine, prema sudu, procjenjena je na 227.000 kuna pa sud očekuje da će se dug ipak podmiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi slučajevi s tzv. ošasnom imovinom u Hrvatskoj i nisu toliko rijetki, piše Večernjak

U gradovima i općinama žale se da se i djeca često odriču nasljedstva svojih roditelja jer znaju da su im ostavili i dugove, a da su kuće i druge nekretnine opterećene hipotekama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Večernji, izmjenom zakona prije pet godina propisano je da vjerovnici svoja potražuju samo iz te ošasne imovine, a ne iz proračuna. No, gradovi i općine moraju podmiriti troškove postupaka, javnog bilježnika i ostalog, a na kraju je upitno hoće li i kada uspjeti prodati nekretnine, posebno one s više suvlasničkih udjela, zaključuje Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo