potpisali ugovor / Grad Zagreb sufinancirat će Zavod za promet HAZU-a radi sustavnog prometnog razvoja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su u ponedjeljak Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet HAZU

27.3.2017.
15:09
VOYO logo

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su u ponedjeljak Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet HAZU, kojim se Grad Zagreb obvezao sufinancirati rad ove najnovije znanstvenoistraživačke jedinice HAZU-a, radi sustavnog planiranja razvoja prometne mreže u Zagrebu i Hrvatskoj.

Zavod za promet HAZU svojim će djelovanjem promicati znanstvenoistraživačku djelatnost u području prometa radi sustavnog planiranja razvoja prometne mreže u Zagrebu i Hrvatskoj, a voditelj Zavoda bit će istaknuti prometni stručnjak akademik Josip Božičević, predsjednik Znanstvenog vijeća za promet HAZU, priopćeno je iz HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnost Zavoda obuhvaćat će prometnu valorizaciju i projekciju prometnog razvoja na nacionalnoj, regionalnoj i gradskoj razini, izradu znanstvenih podloga za donošenje strateškog plana razvoja prometa u Hrvatskoj, apliciranje na znanstvene projekte pri Hrvatskoj zakladi za znanost i na europske projekte te koordinaciju i poticanje interdisciplinarne suradnje u području prometnog razvoja. Pritom će HAZU-ov Zavod za promet surađivati s Razredom za tehničke znanosti i Znanstvenim vijećem za promet HAZU.

Zavod će osobitno provoditi istraživanja u promišljanju prometnog razvoja Hrvatske i posebno grada Zagreba s ciljem njegovog boljeg povezivanja s područjem srednje Europe. Stoga će kao partner s Gradom Zagrebom sudjelovati u apliciranju za tematske prometne projekte iz europskih strukturnih i kohezijskih fondova, naglašava se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Božićević, koji će biti voditelj Zavoda, istaknuti je prometni stručnjak i jedan od osnivača zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti te bivši ministar prometa i veza, rekao je akademik Kusić.

Podsjetio je da je akademik Božičević bio i predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, a u najnovije vrijeme posebno se zalaže za realizaciju prometnog koridora Ploče – Mostar – Sarajevo – Vukovar koji će Hrvatsku još bolje prometno integrirati sa srednjom Europom. „Osnutak Zavoda za promet HAZU kruna je rada akademika Josipa Božičevića, a uključenje Hrvatske akademije u razvoj prometa u Zagrebu dokaz je postojanja vizije razvoja grada Zagreba“, kazao je akademik Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Bandić rekao je prilikom potpisivanja ugovora o sufinaciranju u Palaći HAZU-a, kako mu je čast biti u Hrvatskoj akademiji, u „kući hrvatske pameti, gdje se bistri hrvatska prošlost, sadašnjost i budućnost.“

 „Ljude koji su ugradili dio sebe u znanje i znanost u Hrvatskoj treba uključiti i u prometni razvoj Zagreba. Bez akademika ne bismo imali niti novu zračnu luku“, rekao je Bandić, podsjetivši da su autori novog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“, uz pokojnog Juru Radića, dvojica redovitih članova HAZU, akademik Velimir Neidhardt i akademik Branko Kincl. Bandić je izrazio nadu da će sinergijom znanja i iskustva Zavoda za promet HAZU i Fakulteta prometnih znanosti promet u Zagrebu biti još bolji, navodi HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo