PROMJENA U METROPOLI / U Zagreb uskoro stiže 20 novih tramvaja, a Grad je sada raspisao javni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Prošli tjedan je potpisan Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET između gradonačelnika Tomaševića i predsjednika Uprave društva Končar-Električna vozila

23.6.2023.
14:01
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Grad Zagreb je raspisao međunarodni javni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja čija je vrijednost procijenjena na  2.700.000 eura (bez PDV-a), a predviđeni rok isporuke je od listopada 2023. do prosinca 2024., doznaje Hina u petak u Gradskoj upravi. 

"Vodeći brigu o usluzi javnog gradskog prijevoza koja je neophodna za 800.000 građana koliko ih ZET dnevno preveze, Grad Zagreb je raspisao međunarodni javni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja. Riječ je o otvorenom postupku javne nabave. Rok za dostavu ponuda je 21. srpnja", kažu u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA PROMJENA /

ZET uveo novi način kupovanja karata za javni prijevoz; Tomašević najavio 20 novih tramvaja

Image
VELIKA PROMJENA /

ZET uveo novi način kupovanja karata za javni prijevoz; Tomašević najavio 20 novih tramvaja

Ulažu i u nabavu rabljenih tramvaja

Napominju da su desetljećima zanemarivane investicije u javni prijevoz u Zagrebu, pa je uz kupnju 20 novih tramvaja čija se isporuka očekuje tijekom 2025., ZET-u nužna i nabavka rabljenih tramvaja kako bi se vozni red održao pouzdanim do dolaska tih 20 novih tramvaja. 

"Zbog činjenice da zagrebačkim ulicama svakodnevno prometuju tramvaji stari gotovo 50 godina, čije je održavanje, kao i nabava rezervnih dijelova, iznimno zahtjevna, Grad Zagreb, koji sada osigurava velike investicije u kupnju novih tramvaja, istovremeno ulaže i u nabavu rabljenih tramvaja", ističu iz Gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da je riječ  o uobičajenoj praksi i kod drugih gradova i prijevoznika, čiji je cilj zamjena dijela dotrajalog voznog parka najstarije generacije, kako bi se osigurala čim kvalitetnija usluga javnog gradskog prijevoza.

20 niskopodnih tramvaja stiže u Zagreb

Podsjetili su kako je prošli tjedan potpisan Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET između gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika Uprave društva Končar-Električna vozila d.d. Josipa Ninića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je pritom istaknuo da je isporuka novih tramvaja u drugoj polovici 2025. te da će nastojati u idućim godinama nabaviti još 20 ili 40 novih tramvaja.

“Sve navedeno radimo kako bismo doprinijeli održivosti usluge javnog gradskog prijevoza, odnosno kako bi omogućili Zagrepčanima da umjesto osobnih automobila za kretanje gradom biraju javni prijevoz, čime svi zajedno doprinosimo zelenoj tranziciji Zagreba, smanjenju emisija ispušnih plinova, kao i smanjenju gužvi i buke", poručio je zagrebački gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo