UČINITE TO ČIM PRIJE! / Nevrijeme vam je napravilo štetu na imovini? Grad Zagreb objavio detalje, evo gdje možete podnijeti prijavu

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Grad Zagreb objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama Poziv za podnošenje prijave štete na imovini uslijed nevremena koje je 19. srpnja zahvatilo Zagreb

20.7.2023.
18:38
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Grad Zagreb objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama Poziv za podnošenje prijave štete na imovini uslijed nevremena koje je 19. srpnja zahvatilo Zagreb, građane mole da prijave štetu što je moguće prije, po mogućnosti do kraja srpnja. 

 Građani štetu mogu prijaviti putem obrasca, elektroničkom poštom na adresu nevrijeme@zagreb.hr i na brojeve telefona: 091/162-2005 i 091/162-2013 radnim danom od 8 do 20 sati te osobno u prostorijama Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, na adresi Trg Stjepana Radića 1, u uredovno radno vrijeme od 8 do 15,30 sati.
 Nakon prikupljenih prijava i evidentiranja nastale štete Grad Zagreb propisat će uvjete i način dodjele novčane pomoći vlasnicima/suvlasnicima imovine te će svi građani koji ostvaruju pravo na dodjelu novčane pomoći o tome biti pravovremeno obaviješteni, najavljuju iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Gradonačelnik Tomašević o nevremenu u Zagrebu

Velike brzine vjetra

U Zagrebu i istočnoj Hrvatskoj su jučer izmjerene brzine vjetra između 115 i 180 km/h, što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području, priopćio je u četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), dan nakon olujnog nevremena u kojem su poginule četiri osobe 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Prema sadašnjim analizama to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkada postoje mjerenja", navodi DHMZ

Nakon središnje Hrvatske, nevrijeme je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove na istoku zemlje, primjerice Lipik, Slavonski Brod i Županju, a izmjerene su brzine vjetra i do 180 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim velikih brzina udara vjetra, zabilježene su i velike količine kiše. Tako je, primjerice, u samo 10 minuta u Zagrebu palo od 20 do 35 litara po četvornom metru. "Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom za sat vremena palo bi 150-200 litara kiše po četvornom metru", navode iz DHMZ-a.

Napominju da su njihove prognoze izdane 18. i 19. srpnja predvidjele mogućnost nevremena praćenog jakim vjetrom te upozorile na opasne vremenske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom približavanja sustava iz Italije preko Slovenije stupanj upozorenja je jučer, 19. srpnja, iza 15 sati podignut na najviši crveni. Dok narančasti stupanj znači da je vrijeme opasno, crveno znači da je izuzetno opasno. Pritom je važno pratiti na koji se parametar (temperatura, vjetar, grmljavina…) odnosi upozorenje", podsjetili su iz DHMZ-a.

Image
NESTVARNI PRIZORI /

Megaoluja ih je zatekla u - sljemenskoj žičari! Putnici iz gondole pratili nezapamćeno nevrijeme: 'Ah, je*ote!'

Image
NESTVARNI PRIZORI /

Megaoluja ih je zatekla u - sljemenskoj žičari! Putnici iz gondole pratili nezapamćeno nevrijeme: 'Ah, je*ote!'

U sljedećim danima mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, s obzirom da je atmosfera i dalje nestabilna nad kopnom, a mjestimične kiše može biti već večeras, dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, stoji u prognozi DHMZ-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo