nedostatak smještaja / Grad Sisak ustupa kuću za žrtve nasilja. Ove godine morali su odbiti 80 žena jer nisu imali sklonište

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Zvuči nevjerojatno, ali živimo u državi u kojoj brigu o najranjivijim skupinama, znači žrtvama obiteljskog nasilja, vode udruge', rekla je gradonačelnica Ikić Baniček

25.11.2022.
14:09
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Nasilje nad ženama na sisačkom području poprima alarmantne razmjere, rečeno je u petak u Sisku prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a najavljeno je da će taj grad iduće godine žrtvama nasilja ustupiti na korištenje jednu kuću.

Kako je izjavila predsjednica sisačkog Centra za žene "Adela" Senka Filipović, svake je godine sve više zahtjeva za smještaj žena i djece žrtava nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapaženo je da je u porastu broj starijih osoba koje su žrtve nasilja. Riječ je o osobama u dobi oko 60 godina koje trpe dugotrajno nasilje, rekla je Filipović.

"Dobro je da naše akcije i poruke dolaze do žrtava, koje se nakon više godina odlučuju prijaviti nasilje te zatražiti zaštitu. To su uglavnom žene koje ne rade, kojima je ugrožena egzistencija, pa im je i budućnost upitna. Nažalost, konvencije i zakoni još nisu prepreka nasilju", ocijenila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći je problem, kako je istaknula, nedostatak smještajnih kapaciteta za žrtve nasilja. Sisačka sigurna kuća ima kapacitet 15 korisnika pa je oko 80 žrtava ove godine bilo nužno odbiti i smjestiti u skloništa u drugim sredinama. Traženje smještaja za njih, često s malom djecom, te noćni prijevoz često je dodatni stres.

Predsjednica "Adele" na kraju je rekla kako ima izgleda da se problem prostora iduće godine u suradnji s Gradom Siskom barem ublaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Gradu, zahvalila je na pomoći i suradnji Sisačko-moslavačkoj županiji, sisačkom Centru za socijalnu skrb i drugim institucijama.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potvrdila je kako će Grad Sisak iduće godine žrtvama nasilja ustupiti na korištenje jednu kuću kako bi se mogao prihvatiti veći broj ugroženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvuči nevjerojatno, ali živimo u državi u kojoj brigu o najranjivijim skupinama, znači žrtvama obiteljskog nasilja, vode udruge. Dakle, to nije institucionalizirano, ne postoje ustanove vođene od centara socijalne skrbi ili resornog ministarstva, već se o tome brinu udruge. Zbog toga je važno da udruge, poput 'Adele', koja odrađuje izvanredan posao, imaju punu potporu Grada. Podršku im dajemo financijski, podmirujući režijske troškove, a potporu ćemo im pružiti i kupnjom nekretnine kako bi se kapaciteti skloništa povećali", rekla je Ikić Baniček.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja na sisačkoj Gradskoj tržnici organizirali su Centar za žene "Adela" u suradnji s Centrom za socijalnu skrb u Sisku i sisačko-moslavačkom Policijskom upravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo