naglasak na praksi / Grad Novska postat će hrvatski centar industrije videoigara: evo kako će skromnom proračunu donijeti velika ulaganja

Uz uštedu pri izradi videogara, domaći se timovi vesele i sve većem broju programera, kojih u Hrvatskoj kronično nedostaje

16.4.2018.
19:29
VOYO logo

Ulagači koji su smislili poduzetnički inkubator hvale se da su za obnovu dviju zgrada u kojima će otvoriti računalne pogone iz europskih fondova već dobili 20 milijuna kuna. Svakom dječaku koji se ikad susreo s videoigrama kroz glavu je zasigurno prošlo da želi postati profesionalni gamer ili onaj koji će te iste igre osmišljavati. No, učenici iz Novske među prvima su koji bi san mogli pretvoriti u stvarnost. 

Za osnovnoškolce i srednjoškolce već u travnju počinju edukacije, a već za dvije godine mladi bi mogli upisati i smjer tehničar za razvoj videoigara. Ondje će umjesto na teoriji biti naglasak na praksi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo ući u 21. stoljeće bez teoretiziranja, idemo raditi konkretne stvari koje treba gaming industrija sad, a ne da oni opet dobiju ljude koje trebaju učiti", kazao je voditelj projekta Mario Čelan.

Paralelno s edukacijom stotinjak novih programera - uskoro kreće i obnova dviju starih zgrada za koje je iz europskih fondova dobiveno 20 milijuna kuna. Unutar 1200 četvornih metara tako će niknuti prostorije s najsuvremenijom informatičkom opremom, među kojom će biti i najskuplji studio za snimanje pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glumac obuče odijelo sa senzorima koje nakon toga kamere i softverski alati prebacuju u digitalni oblik, nakon čega grafičari lijepe oblike ljudi, face i sve ostalo", pojašnjava Mario Čelan.

A upravo manjak ovakvog alata tjera hrvatske programere da troše velike svote novca preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbliža, najkonkurentnija zemlja je Srbija i oni rade jako puno outsourcea za hrvatske timove, a ovo je jedan od načina za koje se nadamo da ćemo to imati bliže i kvalitetnije odrađeno, a nadamo se i puno jeftinije", izjavio je Mario Mihoković, direktor tvrtke za programiranje videoigara.

Uz uštedu pri izradi videogara, domaći se timovi vesele i sve većem broju programera, kojih u Hrvatskoj kronično nedostaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo