PUTIN JE POZVAO U MOSKVU / Grabar-Kitarović otkrila u podcastu: 'Rusi su poveli hibridne akcije protiv mene prije izbora'

Image
Foto: Profimedia

Upozorila je da Putin 'rekreira sfere utjecaja, odnosno sfere kontrole'.

11.9.2023.
21:45
Profimedia
VOYO logo

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošloga je tjedna gostovala na podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6, Sir Richarda Dearlovea, piše N1.

Kolinda je u intervjuu dugom 47 minuta iznijela mnoge zanimljive dojmove i komentare, a posebno je detaljno govorila o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FANOVI U EKSTAZI /

Kolinda se javila iz Kijeva pa opet privukla pozornost nesvakidašnjim outfitom: Je li ovo prikladno ili too much?

Image
FANOVI U EKSTAZI /

Kolinda se javila iz Kijeva pa opet privukla pozornost nesvakidašnjim outfitom: Je li ovo prikladno ili too much?

'Putin mi je rekao da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu'

Grabar-Kitarović je upozorila kako “oni koji se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i EU” koriste izlike kako se to ne bi dogodilo i da je trebalo iskoristiti trenutak prije nekoliko godina kada se cijelo vodstvo BiH slagalo oko pristupanja akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Nažalost, izgubili smo priliku jer RS sad jasno daje do znanja da ne želi NATO ni EU”, kazala je Kolinda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je da Putin “rekreira sfere utjecaja, odnosno sfere kontrole”.

“Putin mi je vrlo otvoreno rekao, u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO-a, ali da neće dopustiti druge zemlje da odu. To je bilo prije ulaska Crne Gore u NATO, što je bilo znakovito jer su doslovno pokušali izazvati puč prije nego se Crna Gora pridružila”, otkrila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće nesuglasice

“Kao Hrvaticu me najviše brine mišljenje da ovo nije naš rat i da se trebamo držati podalje te da ćemo se tako zaštititi. To nije istina. Ukrajinci brane naše vrijednosti. Ovdje se ne radi o širenju NATO-a, ima mnogo dublje korijene. I kako sam već rekla, iz privatnih razgovora sam zaista detektirala da Putin želi imati mnogo veći utjecaj na Hrvatsku koja tradicionalno nije bila dio njihove sfere utjecaja”, kazala je.

“Ne kažem da su njegove namjere uvijek bile zloćudne. Mislim da je tada pokušavao pridobiti Hrvate većom suradnjom, opskrbom plinom itd., ali krajnji cilj bio je imati utjecaj i staviti je između NATO-a i EU te Rusije”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće nesuglasice između nje i Putina, kazala je, bile su oko “terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku, protiv kojeg je on bio oštro protiv”.

“Pokušao mi je objasniti da on ne bi bio ekonomski ispravan za Hrvatsku jer je LNG puno skuplji. Ja sam mu odgovorila – uza svo dužno poštovanje, gospodine predsjedniče, ja ovdje govorim o geopolitici. Pokušavam osigurati hrvatsku neovisnost o bilo kojem izvoru plina i ne govorim da biste vi to napravili, što se na kraju dogodilo, ali da sam vidjela ranije slučajeve kad je Rusija zavrnula cijevi Ukrajini pa bi Hrvatska ostala bez plina”, kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske hibridne akcije tijekom predsjedničke kampanje

Bivša predsjednica iznijela je vrlo ozbiljne optužbe na račun Rusije, za koje ipak nije predstavila dokaze – kazala je da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Zorana Milanovića.

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna točka s Rusijom i vjerojatno je bio razlog za hibridne akcije tijekom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020.”, kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome kako ju je Putin osobno tretirao kao ženskog poglavara države, kazala je kako je “danas u modi demonizirati Putina, ali da se u tom smislu ne može požaliti”. Pri susretu u Sočiju 2017. dočekao ju je, kaže, s buketom cvijeća: “Nije uopće bio mizogin i ponašao se vrlo diplomatski.”

Dotakla se i finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi 2018. na kojem je, kako sama kaže, bila “u posebnom raspoloženju”. Bila je, kaže, zabrinuta na kakav će doček naići zbog incidenta s pozdravom “Slava Ukrajini” koji je nakon pobjede reprezentacije Hrvatske protiv Rusije izgovorio Domagoj Vida. Nije spomenula kako je Putinu, unatoč ruskoj aneksiji Krima i okupaciji dobrog dijela Donbasa, donijela hrvatski dres s Putinovim imenom na poklon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab na Kolindu?

Pri zadnjem neplaniranom susretu, u Jeruzalemu 2020. na obljetnici oslobođenja Auschwitza, Putin ju je, otkrila je, pozvao da posjeti Moskvu, iako je upravo izgubila na izborima. Rekao joj je da svejedno želi razgovarati s njom.

“Nikad se nije realiziralo zbog covida. Nisam imala pojma o čemu je htio razgovarati”, kazala je Grabar-Kitarović te ponovila da je Putin “prema ženama imao staromodni pristup džentlmena i uvijek je bio pristojan i blag”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica je na to zaključila da je ruski predsjednik bio “pomalo slab” na Kolindu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo