'nije bio bijesan' / Grabar-Kitarović o sastanku s Putinom oko Fortenove: 'Prijetio je veliki diplomatski problem između Rusije i Hrvatske'

Image
Foto: Profimedia

Govori i kako su pregovori bili vrlo intenzivni pa je morala uložiti puno energije, strpljenja i fokusiranosti na svaki detalj u objašnjavanje cijele situacije

14.6.2023.
16:30
Profimedia
VOYO logo

Nakon što je Financial Times objavio detalje sastanka bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina od prije par godina, o svemu se za Index oglasila i Grabar-Kitarović.

Kaže da je sastankom spriječen veliki diplomatski problem koji je mogao izbiti između Rusije i Hrvatske te da je veliki problem predstavljala dezinformiranost ruske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Financial Times je naveo da je Putin na sastanku bio bijesan, a razgovarali su o Fortenovi, ali i Agrokoru koji je u tom trenutku bio u teškoj situaciji. Ruskog je predsjednika naime ljutilo jer je Sberbank zaglavio u Hrvatskoj jer bio je najveći zajmodavac Agrokora, a navodno je htio izvući ruski novac.

"Živeći u uvjerenju da je Agrokor nacionaliziran, držali su da hrvatska država mora isplatiti dug Sberbanci i VTB-u", pojašnjava danas Grabar-Kitarović koja ističe i da im je glavni cilj bio informirati ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODRŽALA GOVOR /

Kolinda iznenadila na summitu o ratnim zločinima u Kijevu. Za RTL poručila: 'Ujedinjeni smo za pravdu'

Image
ODRŽALA GOVOR /

Kolinda iznenadila na summitu o ratnim zločinima u Kijevu. Za RTL poručila: 'Ujedinjeni smo za pravdu'

"Vrlo detaljno smo objasnili stanje kako bi Hrvatska izbjegla tužbu te kako bi se stvari vratile za pregovarački stol. Nakon povratka iz Rusije, tada smo moj savjetnik za gospodarstvo i ja pripremili detaljnu promemoriju koju smo poslali ruskoj strani. Konačni cilj bio je spriječiti propast Agrokora i domino-efekt koji bi time zahvatio i sve druge okolne države", navela je potom.

Govori i kako su pregovori bili vrlo intenzivni pa je morala uložiti puno energije, strpljenja i fokusiranosti na svaki detalj u objašnjavanje cijele situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko zna kako bi se situacija dalje odvijala da su nas Rusi tužili i da smo se s njima nastavili sukobljavati oko Agrokora. Izgubilo bi se dragocjeno vrijeme za stabiliziranje kompanije", ističe.

Zaključuje i da Putin nije bio bijesan te da se ponašao diplomatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je Gref bio taj koji je bio bijesan jer mi je Putin rekao da je prethodne noći s njime doletio u Soči i cijelim mu je putem iznosio svoju stranu priče te inzistirao da dobije glavnu riječ za radnim ručkom, koji je bio u širem formatu od bilateralnih razgovora. U konačnici je Gref dobio dvije minute, a o drugim detaljima tog ručka neću. Bilo bi nediplomatski", kaže.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo