Analitičari za RTL: / 'Grabar-Kitarović nije trebala proći u drugi krug. Tad bi se tražila 'glava' Andreja Plenkovića'

Politički analitičari za RTL objasnili su da postoji šansa da se Plenkovića zamijeni

6.1.2020.
23:14
VOYO logo

Gosti u studiju RTL Direkta, Žarko Puhovski i Krešimir Macan objasnili su koji je to bio inicijalni plan HDZ-a, ali i kakva je sad situacija s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Inicijalni plan je bio da ona ne prođe ni u drugi krug, da ispadne u prvom krugu i odmah bi se tražila Plenkovićeva 'glava'. Plan desnice, krajnje desne ekipe u HDZ-u, oni djeluju u sinergiji. Njihva ideja je da oni mogu postiži domoljubnu koaliciju, 2.0 verziju i pomesti na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjetite se što se dogodilo s Tomislavom Karamarkom, otišao je krajnje desno i pojavio mu se MOST. Otišlo mu je 17 mandata u ponovnom izboru. Čim je praznina u centru, netko je uzme. Ako odu udesno, izgubit će na centru", rekao je politički analitičar Krešimir Macan.

Analitičar Žarko Puhovski objasnio je da je sve počelo od Vladimira Šeksa. Spomenuo je i koja je tu bila uloga Crkve te kakva je kandidatkinja bila zapravo Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno je stvar postavio na temelje koje su dalje raspravljani, Vladimir Šeks, kad je rekao da se ovdje radi o izborima za Andreja Plenkovića. Nakon toga je to svima dalo motivaciju, svi koji su bili protiv Plenkovića, ima ih puno, vidjeli su da je Kolinda Grabar-Kitarović slaba točka preko koje se može njemu raditi 'o glavi' i gotovo im je uspjelo.

"Bila je slaba kandidatkinja"

Drugo, ona je bila slaba kandidatkinja. Treće ta desnica je zapravo vezana, ne za ustaško-partizanske stvari, nego sad na striktno moralna pitanja, a to je obiteljski moral, pitanje Istanbulske konvencije i Marakeša. Njima se učinilo da se HDZ udaljava od Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je šutjela, nije se izjašnjavala za razliku od izbora prije pet godina kad je kardinal Josip Bozanić prvi put u povijesti upotrijebio predsjednik ili predsjednicu da bi znao da podržava Grabar-Kitarović. Sada nije bilo tako čisto", rekao je Puhovski.

Otkrili su i kada je izgledno da se zamijeni Plenkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se desnica može prelijevati u desnicu izvan HDZ i dovesti do ujedinjevanja kandidata. Bude li jedan kandidat protiv Plenkovića, postoji šansa da ga se zamijeni. Ako ne bude, a mala je šansa da bude samo jedan, nego se oni 5 ili 6 međusobno budu u konkurenciji pojavljivali, onda za njega nema opasnosti, mislim da je to realna situacija", zaključio je Puhovski.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo