ZABRINJAVAJUĆI UDIO POZITIVNIH / Gotovo svaki drugi testirani Zagrepčanin ima koronu! 'Brojka je zaista velika. Potrebna je veća kontrola'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sljedeći tjedan će se osnovati novi drive-in punkt, vjerojatno na Velesajmu

27.10.2021.
12:00
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Komentirajući epidemiološku situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda 'Dr. Andrija Štampar' rekla je za N1 televiziju da je u Zagrebu u posljednjih 24 sata 1168 novodetektiranih slučajeva koronavirusa, što je, kako kaže, "zaista velika brojka".

"Što se tiče najvećeg broja zaraženih, moram reći da je to još uvijek radna populacija srednje životne dobi. Što se tiče školaraca, oko 20% čine udio pozitivnih. Htjela bih istaknuti činjenicu da u našem laboratoriju u protekla 24 sata gotovo je 47% udio pozitivnih osoba, što je zabrinjavajući udio pozitivnih", otkrila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je gotovo svaka druga testirana osoba pozitivna na koronavirus. "Možemo reći da je gotovo 50% pozitivnih uzoraka", rekla je i istaknula da dosad nije bio tako velik udio pozitivnih. "Sljedeći tjedan ćemo osnovati novi drive-in punkt, vjerojatno na Velesajmu", dodala je.

Image
PROJEKCIJA UGLEDNOG INSTITUTA /

Crni scenarij: Do 1. veljače umrijet će još 5500 Hrvata? Objavili i kada bi mogao doći vrhunac 4. vala

Image
PROJEKCIJA UGLEDNOG INSTITUTA /

Crni scenarij: Do 1. veljače umrijet će još 5500 Hrvata? Objavili i kada bi mogao doći vrhunac 4. vala

Potrebna je veća kontrola

Šikić kaže da je povećan interes za cijepljenje protiv covida te da više od 1000 ljudi svaki dan dolazi na cijepljenje. Komentirajući mjere protiv koronavirusa, pozvala je građane na pridržavanje mjera te istaknula da će online nastava sljedeći tjedan smanjiti mobilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznate su mjere i molimo građane da se pridržavaju distance, nošenje maske, pogotovo u zatvorenim prostorima, ako nisu cijepljeni neka ne odlaze na okupljanja gdje je put širenja virusa veći. Veća kontrola i samokontrola će pridonijeti epidemiološkoj slici", rekla je Šikić.

Umrlo 26 oboljelih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze umrlo, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 20.645. Među njima je 1207 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 453.936 osoba zaraženih novim  koronavirusom, od kojih je 9116 umrlo. Ukupno se oporavilo 424.175 osoba, od toga 1844 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28.501 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 3.061.318 osoba, od toga 13.083 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo