tisuće na komemoraciji / Gotovo cijeli državni vrh u Bleiburgu: austrijska policija razoružala počasni vod HV-a

Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, predvođena Željkom Reinerom i Tomislavom Karamarkom, položila su u subotu vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom

14.5.2016.
13:27
VOYO logo

Gotovo cijeli državni vrh stigao je na 71. obljetnicu bleiburške tragedije i tragedije Križnoga puta. Na groblje Dobrava kod Maribora došli su prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, kao i ministar branitelja Tomo Medved, ali i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja.

Image

Gotovo cijeli državni vrh na komemoraciji u Bleiburgu

Image

Gotovo cijeli državni vrh na komemoraciji u Bleiburgu

Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, predvođena predsjednikom Hrvatskog sabora Željko Reinerom i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, položila su u subotu vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom. U 8,30 sati održana je molitva i polaganje vijenaca kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, a središnja komemoracija održat će se na Bleiburškom polju gdje će u 12 sati biti služena spomen misa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je održana molitva i polaganje vijenaca kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

"Prekinimo napokon s podjelama i živimo za budućnost naše djece u miru, slobodi i demokraciji", poručio je u subotu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Treba jasno reći svima onima koji pokušavaju i dan danas prikriti zločine počinjene na Bleiburgu i križnim putevima, tvrditi drugačije i nalaziti neka nemušta opravdanja, da mi danas nismo na ovo polje došli izraziti nekakvo navodno žaljenje za NDH, a još manje slaviti ili opravdavati ustaške zločine, već isključivo iskazati duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina i to je jedina istina ma što oni govorili i ma kako pokušavali nastaviti s višedesetljetnim nabijanjem kolektivne krivice svim Hrvatima koji nisu bili sudionici ni ustaških niti komunističkih zliočina. Jer nijedan zločin ne opravdava drugi zločin. Naprotiv, svi su zločini umjesto da ratne rane zaliječe unijeli dodatne razdore i povode za sukob koji smo nažalost svjedoci sve do danas. Daj Bože da ti sukobi i podjele napokon prestanu", istaknuo je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalna austrijska policija je oduzela oružje osamnaest članova počasnog voda HV-a, koji su s oružjem pokušali ući na komemoraciju. Austrijska državna policija je bila obavijesštena o njihovom dolasku, međutim, kako doznaje N1, nisu tu informaciju podijelili s lokalnom austrijskom policijom. Riječ je, inače, o ceremonijalno-protoklarnom oružju iz kojega se ne može pucati i ono će biti vraćeno članovima počasnog voda HV-a po završetku komemoracije.

Zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH na groblju Dobrova te uz spomenik na Bleiburškom polju položit će predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, i izaslanica predsjednice Republike, predsjednica Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kroz svoju povijest hrvatski narod pretrpio je mnogo nepravdi i teških tragedija. Jedna od najvećih tragedija dogodila se tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Bleiburško polje i postaje Križnog puta simboliziraju tragediju hrvatskog naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom. Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrjednijeg ljudskog prava – prava na život", poručio je, kako je priopćeno iz Vlade, premijer Tihomir Orešković prilikom jučerašnjeg posjeta Bleiburgu i Teznom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoraciju na Bleiburgu organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo