Gotovina: Čvrst sam, ne trebaju mi prosvjedi

'U solidnom je stanju. Čvrst, psihički je jak, očekuje pravednu presudu. Uvjeren je kako smo uspjeli dokazati njegovu nevinost i istinu o Oluji.

14.4.2011.
11:28
VOYO logo

Odvjetnički tim Ante Gotovine vjeruje da će general nakon pet godina provedenih u pritvoru napokon biti slobodan čovjek. Odvjetnik Luka Mišetić objašnjava na čemu temelji svoj optimizam.

"Posve sam siguran da smo uspjeli odbaciti i pobiti sve dokaze Tužiteljstva i ujedno smo unijeli najbolje dokaze s naše strane. Pravno, i činjenice su bile na našoj strani, tako da smo, naprosto, mogli dominirati u sudnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem također da suci nisu pod političkim utjecajem i da neće suditi po političkim motivima. U svojoj zadnjoj presudi u slučaju bivšeg albanskog premijera Haradinaya Sud je oslobodio dvojicu od trojice optuženih. Sudac Orie je više puta pokazao da ne radi pod pritiscima i utjecajima sa strane", kaže Mišetić.

Na pitanje u kakvom raspoloženju Gotovina dočekuje presudu, Mišetić odgovara: "Bio sam s njim prije dva mjeseca. U solidnom je stanju. Čvrst, psihički je jak, očekuje pravednu presudu. Uvjeren je kako smo uspjeli dokazati njegovu nevinost i istinu o Oluji. Zaista, nemamo ni mi ni on razloga sumnjati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da demonstracije nisu poželjne jer bi samo donijele štetu, kao što je to već donijela politika. Mišetić smatra da Gotovina nikada ne bi bio optužen da se nije umiješala politika, te da se nije i kasnije miješala, nego bi bio oslobođen.

Mišetić uvjerava da tužitelji, koji za Gotovinu traže kaznu od 27 godina, nemaju nikakvih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeravam vas da nemaju nikakvih dokaza. Taj prijedlog o visini kazne je čisti blef. Tužiteljstvo nije odustalo od apsurdne tvrdnje o progonu dvjesto tisuća Srba, o prekomjernom i neselektivnom granatiranju, iako zna da neće uspjeti. Da su tražili, recimo, osam godina, onda to ne bi bilo u skladu s težinom optužnice i sama bi optužnica već samim tim bila neuvjerljiva i kontradiktorna. Bio bi to jasan znak da tužitelji ne vjeruju ni u vlastitu optužnicu", kaže Mišetić.

Smatra da je Tužiteljstvo inzistiralo na topničkim dnevnicima kao alibiju za neuspjeh u dokazivanju. Na kraju je priča o dnevnicima, podsjeća Mišetić, završila tako da je sud odbio zahtjev Tužiteljstva i ustanovio da nema dokaza da Hrvatska skriva topničke dnevnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Vezani članci:

arti-201104130313006 arti-201104130349006 arti-201104130182006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo