JOŠ JEDNA 'TEORIJA' / Lauc: 'Da nismo nametali razne zabrane, vjerojatno ne bi bilo rata u Ukrajini'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Znanstvenik Gordan Lauc je na nevjerojatan način poručio da su epidemiološke mjere protiv koronavirusa utjecale na inflaciju, financijsku krizu, ali i rat u Ukrajini

22.3.2022.
16:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Molekularni biolog Gordan Lauc, inače bivši član Znanstvenog savjeta Vlade o koronavirusu, jučer je na svome Facebook profilu objavio status u kojem je povezao epidemiološke mjere i rat u Ukrajini. Usput je ustvrdio da nije bilo epidemioloških mjera, ne bi bilo inflacije niti financijske krize.

"Da je naš odgovor na pandemiju ostao na razini osobne odgovornosti i da nismo nametali razne zabrane sada bi nam svima bilo puno bolje: broj zaraženih bi bio podjednak, no ne bi bilo svih onih koje su ubile 'mjere', ne bi bilo inflacije i krize, a vjerojatno ne bi bilo niti rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su radili krivo?

Slično zaključuje i prof. Mark Woolhouse s Usher instituta Sveučilišta u Edinburgu, jedan od članova SAGE savjetodavnog tijela koje je upravljalo epidemijom u UK. Upravo je objavio knjigu u kojoj zaključuje da su gotovo sve radili krivo i da bi pristup koji je predlagala tzv. 'Great Barrington deklaracija' bio puno bolji", naveo je Lauc rad člana britanskog Znanstvenog savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuti Woolhouse je inače ranije kritizirao uvođenje lockdowna te se javno ispričao svojoj kćeri zbog zatvaranja škola. Tada je naglasio kako je to moralno pogrešno te da je u pandemiji njegova generacija iznevjerila mlađe. Woolhouseova knjiga koju spominje Lauc će u prodaji biti od 12. travnja.

Laucovi akademski grijesi

Lauc je, pak, sredinom studenog izbačen iz Znanstvenog savjeta, nakon što je na Facebooku pozvao na prosvjede protiv koronamjera te Vladu usporedio s Titom. Premijer Andrej Plenković je tad poručio da suradnja s Laucem više nije moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE KRIV ZA COVID-POTVRDE? /

Lauc se prisjetio trenutka kada je umro Tito: 'Vrlo živo se sjećam straha koji je taj devetogodišnji dečkić osjetio'

Image
TKO JE KRIV ZA COVID-POTVRDE? /

Lauc se prisjetio trenutka kada je umro Tito: 'Vrlo živo se sjećam straha koji je taj devetogodišnji dečkić osjetio'

Stoga je Lauc u suradnji s matematičarem i poduzetnikom Nenadom Bakićem pokrenuo stranicu "Pandemijski realizam" na kojoj objavljuje vlastite epidemiološke mjere. Lauc i Bakić surađuju i poslovno, jer je potonji kupio manji udio u Laucovoj tvrtki Genos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike