POTRES U VLADI / Jandroković zabrinut: 'Ne kažem da je netko radio protiv premijera, ali imamo veliki broj protivnika...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predjsednik Sabora Gordan Jandorković smatra da HDZ ima dovoljno neprijatelja i izvan svojih redovi da bi morali sami plasirati informacije o istragama ili se dovoditi u vezu s aferama

23.2.2022.
21:33
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Koalicijski partneri HDZ-a, HSLS i Reformisti dali su odbijenicu Stjepanu Čuraju kao ministru graditeljstva, ali nisu dali odbijenicu Vladi Andreja Plenkovića. Desni dio Sabora uvjerava da ih iz HDZ-a nitko nije kontaktirao, niti bi htjeli surađivati s vladajućom strankom.

Koliko je cijela situacija kompleksna pokazuje i odgovor predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića o tome bi li sjedio u Vladi kao ministar da mu je kolega pod istragom. "Kako mislite? Ovisi o čemu se radi. To je jako generalno", rekao je Jandroković za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČAČIĆ O BRANKU BAČIĆU /

'Jasno mi je da ga premijer ne bi dao ni pod prijetnjom pištoljem. On je sigurno treća najvažnija osoba u zemlji'

Image
ČAČIĆ O BRANKU BAČIĆU /

'Jasno mi je da ga premijer ne bi dao ni pod prijetnjom pištoljem. On je sigurno treća najvažnija osoba u zemlji'

Upitno je i može li predsjednik Vlade, Boris Milošević preživjeti u najvišoj politici. "To ćemo vidjeti. Nemam dovoljno informacija, osim onoga iz medija. Pratit ćemo na dnevnoj bazi što se događa i donositi odluke u skladu s time. Ne kažem da nije teret, sve je ovo politički teret i za HDZ, Vladu i parlamentarnu većinu. Mi ćemo se s tim teretom nositi na način da poštujemo zakone, držimo se određene razine političke korektnosti i da vodimo računa o presumpciji nevinosti", poručio je Jandroković.

Oprez prije svega

Smatra da sada trebaju biti oprezni. "Neke stvari treba pustiti da teku pa onda donositi odluke. Postoji određeni teret u ovome trenutku i mi ćemo se na dnevnoj razini konzultirati i donositi odluke vodeći računa da se nalazimo u složenim okolnostima Hrvatska u ovom trenutku mora imati i stabilnu većinu i Vladu. Vrijeme i dinamika nam diktiraju ono što ćemo činiti", istaknuo je Jandroković pritom otklonivši tvrdnju da USKOK diktira što bi HDZ mogao učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se kako u Vladi baš i ne znaju što im je činiti, barem ne u prvi mah. "Premijer nije morao imati nikakvu informaciju, ali smatram da nije bilo uobičajeno da istog tjedna kada se premijer vratio iz Bruxellesa nakon dogovora s Europskom komisijom, da se uhiti jedan ministar te da nema adekvatne informacije, a gleda na televiziji novinare koji imaju preciznu sliku što se događa.

Ne kažem da je netko radio protiv premijera, nego govorim o onome što smatram da nije demokratski ili u skladu za zakonom da neke informacije idu u medije koje ne bi trebale ići. Onaj koji je te informacije dao, doveo nas je sve zajedno u neugodnu situaciju. Mi ne dovodimo u pitanje rad DORH-a. Nije mi u redu da gledam u medijima segmente tih istraga i SMS poruke. Nemam jasnu sliku, ni drugi u politici, što se zapravo događa", objasnio je šef Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imamo velik broj protivnika izvan HDZ-a'

Smatra da Plenković nije bio ponižen nakon što su koalicijski partneri odbili njegov prijedlog da Stjepan Čuraj bude novi ministar graditeljstva. "Nama je iznimno bitno da u ovom teškom trenutku imamo stabilnu parlamentarnu većinu i stabilnu Vladu. Predsjednik Vlade je išao s prijedlogom prema koalicijskim partnerima da netko od njih preuzme to ministarstvo. Dao je priliku kolegicama i kolegama da netko od njih preuzme taj resor. Činilo se da je to dobar prijedlog i da politički pije vodu. Oni su vrlo jasno poručili da daju potporu premijeru i da očekuju da se u narednim danima naše adekvatno rješenje. Nije percepcija ključna nego realne i stvarne stvari. Kada stavim na vagu treba li se igrati s političkom stabilnošću ili biti ustrajan i stisnuti zube - ja biram ovo drugo", komentirao je.

Otkrio je i u kojem bi trenutku svaka osoba trebala napustiti politiku. "Kada se digne optužni prijedlog to je zaista visoka razina i čovjek je u teškoj situaciji. Veliki je to teret, mi ćemo o tome razgovarati - i premijer sa članovima Vlade i donosit će se odluke", naveo je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ne misli da netko iz HDZ-a namješta curenje informacija u istragama i afere. "Ne mislim, s obzirom na to da imamo veliki broj protivnika izvan HDZ-a - od oporbe, može se slobodno kazati i predsjednika Republike, puno je zainteresiranih", zaključio je Jandroković koji se ne vidi u premijerskoj fotelji 2024. već "na ljeto na moru".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo