'NASTUPIO JE KAO ČOVJEK' / Jandroković tvrdi da cijepljenje djece neće biti obvezno; Osvrnuo se i na Zekanovića

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković opširno je prokomentirao aktualna zbivanja u zemlji

14.12.2021.
20:50
VOYO logo

Pred saborskim zastupnicima je zimska stanka, a njihov šef Gordan Jandroković je prokomentirao što ih još čeka prije odlaska na odmor. Naime, ostalo im je izglasavanje Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, ali i borba s prosvjednicima koji im dolaze pod prozore. Jandroković je najavio donošenje zakona koji će sankcionirati sve koji se protive epidemiološkim mjerama.

"Živimo u demokraciji, svatko ima pravo na mišljenje, to je poželjno. Važno je da sve ostane u okvirima zakona", rekao je gostujući u RTL-u Danas te dodao da je prioritet zdravlje građana, što nastoje osigurati ovim zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijepljenje djece neće biti obvezno'

Naglasio je da cijepljenje djece neće biti obvezno. Smatra da se guranjem te teme u javnost stvorila slia o prisili države, a u tome vidi samo političke ciljeve jedne oporbene stranke. Naglasio je i da ne vidi ništa sporno u epidemiološkim mjerama, ali vidi u napadima na liječnike. Nevjerojatno mu je da netko napada ljude koji su tijekom pandemije učinili velike napore i žrtvovali se za spašavanje života.

Image
SULUDO ZASTRAŠIVANJE /

Antivakseri utjerali strah u kosti liječnicima: 'Osjećam se uplašeno, danas smo to mi, a sutra je netko drugi'

Image
SULUDO ZASTRAŠIVANJE /

Antivakseri utjerali strah u kosti liječnicima: 'Osjećam se uplašeno, danas smo to mi, a sutra je netko drugi'

Postoje dvije strane Mostova referenduma, upozorio je Jandroković, naglasivši kako je jedna ona koja se bori protiv epidemije, što radi i Vlada, a druga su politički protagonisti koji love u mutnom i kod dijela birača nastoje ubrati političke poene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da bi donošenje mjera dvotrećinskom većinom usporilo procese. Podsjetio je na prošlogodišnji scenarij, kada je epidemiološke mjere procjenjivao Ustavni sud. Jandroković je dodao da se one ponovno mogu tako propitkivati, ali nije htio unaprijed reći što će se dogoditi ako Most zaista prikupi dovoljno potpisa za referendum.

Istaknuo je i da je Hrvoje Zekanović u svom istupu u Saboru bio razborit i da se nije odmaknuo od svoje retorike. No, otvorio je pitanje, koje se možda tiče i njegove savjesti. Ipak, ne misli da će on podebljati vladajuću većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da idemo u krivom smjeru. Bio je jasan da ostaje na svojim pozicijama. Nastup je bio politički zreo i nastupio je kao čovjek", smatra šef Sabora.

'Svi trebaju poštovati zakon'

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića kako na Pantovčak neće pustiti inspektore koji bi trebali provjeriti covid potvrde. Prijetiti vojskom i psima je neprimjereno i neozbiljno, upozorio je Jandroković i dodao da svi moraju poštovati zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za logistiku je zaista odgovora predstojnik ureda i vjerujem da će biti razboritosti i pameti da ne dolazi do bilo kakvih konfliktnih situacija. Nitko ne može ne poštivati zakone", rekao je.

Otkrio je kako je 124 zastupnika imalo covid potvrde, 24 je testirano, a trojica se nisu javila. Istaknuo je da 82 posto zastupnika ima covid potvrde, što je dosta visoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na pitanje tko je kriv za loše odnose na državnom vrhu. "Građani će sami procijeniti tko i kako radi za Hrvatsku. Vlada se suočava sa izazovima pandemije, posljedica potresa", poručio je i nabrojao što je Vlada dosad učinila.

"Politika nisu samo riječi, politika su i djela. Po djelima će nam se suditi, ne samo po onome što se govori pa makar to bilo ružno i uvredljivo, nedosljedno, kontroverzno i kontradiktorno. To je jedan dio politike, ali djela su ono što ostaje iza nas i po tome će nas suditi građani. Tu je pozitiva na strani Vlade", rekao je odbivši komentirati Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne baš idealno stanje u stranci

No, niti stanje u stranci nije idealno. Opterećuju ih brojne afere, od Gabrijele Žalac, Lovre Kuščevića, a odnedavno i Tomislava Tolušića. "Ja sam to pročitao u novinama, kao političar ne mogu komentirati slučajeve koji se istražuju. Mogu im samo dati podršku dok rade svoj posao. Tog smo se prije držali, a danas je postalo popularno da političari komentiraju, traže da se istražuje…", poručio je Jandroković.

Dodao je da se u Saboru može čuti o presumpciji korupcije, a ne nevinosti. "Pa to je staljinizam. Političar traži od DORH-a da istražuje, zamislite da ja to radim", uzviknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, činjenica jest da je Josipa Rimac izbačena iz HDZ-a dok je Gabrijeli Žalac samo zamrznut status. Jandroković takve odluke brani odredbama u stranačkom statutu o suspenziji. No, koja je razlika u krimenima Rimac i Žalac?

"Presumpcija nevinosti nije osmišljena u HDZ-u. Na stranačkim tijelima je da donesu odluke i u takvim situacijama nam je stalo da zaštitimo i integritet stranke", poručio je prvi čovjek Sabora i dodao da nisu sve situacije iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, o tome ionako mora prosuditi pravosuđe, koje također tresu skandali. Jandroković se ponovno pozvao na presumpciju nevinosti odgovarajući na pitanje je li Zlata Hrvoj Šipek sigurna na mjestu glavne državne odvjetnice. Izvješće o radu je usvojeno, nisu zabilježene nepravilnosti. Zapitao se kakva je logika da HDZ želi vršiti pritisak na državna tijela, koja nad njihovim dužnosnicima provode istrage.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo