'ZAČUĐENI SMO I ZGROŽENI' / Grlić Radman komentirao Milanovića: 'Predsjednik se ponaša kao milicajac ’45. kad je istjerivao ljude iz crkve'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova pokušavao je slikovito dočarati što misli o Milanovićevu stavu o ratu u Ukrajini i primanju Švedske i Finske u NATO

3.5.2022.
16:50
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima, ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, otkrio je kako se razgovaralo o stanju u gospodarstvu i poljoprivredi. ali i o pristupanju Švedske i Finske NATO-u. Istaknuo je da je parlamentarna većina spremna podržati taj prijedlog.

“Naravno, kada ta tema dođe na dnevni red Sabora u smislu ratifikacije sporazuma, procedura je jednostavna”, rekao je Grlić Radman za N1 dodajući kako “Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kad je u pitanju vladavina prava i demokracija. Mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše obrane i sigurnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To se moglo čuti '45.'

Nije mogao zaobići ni pitanje o najnovijim izjavama predsjednika Zorana Milanovića koji je još jednom poručio da će staviti veto na tu odluku te da će sve koji glasaju za ulazak dviju zemalja u sjevernoatlantski obrambeni savez progoniti "kao đavao grešnu dušu".

Image
'TRETIRAJU NAS KAO BUDALE' /

Milanović: 'Majka me molila da Jandrokovića pustim na miru; Finska u NATO-u? 'Uložit ću veto. Ne bojim se ni Rusije ni Ukrajine'

Image
'TRETIRAJU NAS KAO BUDALE' /

Milanović: 'Majka me molila da Jandrokovića pustim na miru; Finska u NATO-u? 'Uložit ću veto. Ne bojim se ni Rusije ni Ukrajine'

“Ponovno smo čuli teze koje je iznio predsjednik države da treba staviti veto na širenje NATO-a. Naravno da te teze nanose štetu Hrvatskoj, sramote nas i dovode u izravnu vezu pitanje rješavanja pitanja Hrvata u BiH i štete i njima. Začuđeni smo i zgroženi rječnikom. 'Izdajnik' se rijetko može čuti u vokabularu demokratskih zemalja. Moglo se čuti ’45 kad su svi hrvatski patrioti bili izdajnici. Moglo se čuti i da će on progoniti kao đavao grešnu dušu… Nečuveno je da će on progoniti legalno i legitimno izabrane zastupnike u Saboru. To nam nanosi strašno veliku štetu. Predsjednik se ponaša kao milicajac ’45. kad je istjerivao ljude iz crkve i progonio ih samo zato što su vjernici. Stvara se percepcija Hrvatske kao incidentne države”, poručio je ministar dodajući da se Milanović sada nudi kao spasitelj Hrvata u BiH, a otkrio ih je tek prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da Milanović ima proruske stavove i relativizira rat u Ukrajini. “Cijeli svijet je optužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju”, ustvrdio je Radman i dodao: “Ja poštujem instituciju Predsjednika, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio."

Show u proceduralnom smislu

Smatra da predsjednikove izjave ne pomažu ni Hrvatima u BiH te da HDZ ima drugi način za rješavanje njihova problema. “Da je to napravila Milanovićeva vlada prije 10 godina, mi bismo danas imali promijenjen Izborni zakon. Mi sada baš zbog tog nerada nemamo Izborni zakon”, rekao je Grlić Radman prisnaživši da je “Račanova vlada radila sve protivno interesima Hrvata u BiH”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da vladajući znaju što trebaju učiniti oko članstva Finske i Švedske u NATO-u. Dodao je da Milanović može napraviti samo show u proceduralnom smislu. Nije zabrinut ni zbog tvrdnji iz Moskve da će Ukrajinci krenuti u odmazdu zbog Milanovićevih izjava: “Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti”, zaključio je inoministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo