GORAN MARIĆ DOBIO MINISTARSTVO: / 'Na državnoj imovini poseban je značaj jer je bitna za gospodarski rast'

Image
3.11.2016.
12:25
VOYO logo

Radi čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine.

Time se, istaknuo je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković, daje poseban značaj upravljanju državnom imovinom kao jednim od bitnih čimbenika gospodarskog rasta, dok niti jedna državna institucija unatrag 25 godina nije ispunila njihove ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga bi ustroj novog ministarstva trebao omogućiti rješavanje niza problema s neiskorištenim državnim vlasništvom te njegovo stavljanje u uporabu, zaključio je Plenković. Na čelu novog ministarstva bi, prema ranijim najavama, trebao biti ministar u Vladi Goran Marić.

Image

MARIĆ ISKAMČIO MINISTARSTVO: Vlada sutra predlože osnivanje Ministarstva državne imovine

Skraćenje postupka procjene porezne reforme

Vlada je također odlučila da će izuzeti sedam zakonskih prijedloga kojima se procjenjuje učinak najavljene porezne reforme. Riječ je o nacrtima prijedloga novih zakona o porezu na dohodak, o porezu na promet nekretnina te o lokalnim porezima, kao i prijedlozima izmjena i dopuna zakona o porezu na dodanu vrijednost, o doprinosima, o trošarinama te o posebnom porezu na motorna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je odluka pojašnjena činjenicom da je stručna radna skupina za provođenje revizije poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu, koju je u ožujku ove godine imenovao ministar financija Zdravko Marić, obavila cjelovitu analizu hrvatskog poreznog sustava te je ocijenila utjecaj postojećih zakonskih rješenja na konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Temeljem te analize Ministarstvo financija je predložilo nova zakonska rješenja sa ciljem uspostave stabilnog, održivog, jednostavnog i konkurentnog poreznog sustava, uz procjenu učinaka predloženih promjena.

Tim se zaključkom daje suglasnost da se „zbog kratkoće roka proizašlog iz objektivnih okolnosti“ iz postupka procjene učinka propisa izuzmu nacrti prijedloga zakona koji će se mijenjati i dopunjavati u provedbi cjelovite porezne reforme, a za koje je postupak prethodne procjene pokazao da imaju učinak na konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Ipak, Ministarstvo financija se zaključkom zadužuje da u roku od dvije godine provede naknadnu procjenu njihovih učinaka te o tome izvijesti Vladu. Riječ o gotovo polovini od 15 zakona koji će se morati mijenjati za cjelovitu poreznu reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

POREZNA REFORMA: Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

Image
POREZNA REFORMA: /

Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

Image
POREZNA REFORMA: /

Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

Novi igrači u pregovorima sa sindikatima

Vlada je i izmijenila odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Sporazuma o osnovici plaće u javnim službama te za državne službenike, kojima su prethodni zamijenjeni aktualnim ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će vladin pregovarački tim činiti ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, ministar financija Zdravko Marić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

O osnovici plaća za državne službenike će, pak, pregovarati Čorić, Dalić, Kovačić, Zdravko Marić te ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo