GONG UPUTIO VLADI 6 ZAHTJEVA ZA SPRJEČAVANJE KORUPCIJE: / 'Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko vrijedi pomoćnik Andrija'

Image

Gong je od Vlade zatražio da osigura transparentnu nabavu medicinske opreme, objavi donatore i iznose donacija, sastav radnih skupina,

21.4.2020.
11:41
VOYO logo

Gong je u utorak pozvao Vladu da u cilju sprečavanja korupcije, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, osigura transparentnu nabavu medicinske opreme, objavi donatore i iznose donacija, sastav radnih skupina, informacije o PR-ovcima i popis poslodavaca koji koriste Covid-19 poticaj. Gong u priopćenju naglašava da nabava medicinske opreme mora biti transparentna, javnost treba znati od kojih dobavljača i za koliko Vlada kupuje. Sve nabave treba na jednom mjestu objaviti i označiti s #covid19 te naznačiti je li roba kupljena javnom nabavom ili izravnim pregovaračkim postupkom.

Također treba objavljivati popis donatora, iznose svih donacija i primatelje donacija, kako bi se izbjegla mogućnost stvaranja reputacijskog rizika i nepovjerenja. "Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko je vrijedna donacija IT tvrtki koje su izradile platformu e-propusnice, ili digitalnog pomoćnika Andriju", dodaje Gong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA SE PROTIV KORONAVIRUSA BORI S ANDRIJOM: /

Virtualni asistent odgovara na sva pitanja i čuva podatke u tajnosti

Image
HRVATSKA SE PROTIV KORONAVIRUSA BORI S ANDRIJOM: /

Virtualni asistent odgovara na sva pitanja i čuva podatke u tajnosti

36 od 39 zakona usvojeno

Podsjećaju da je Vlada od 18. ožujka u hitnu proceduru uputila 39 zakona, a 36 ih je već stupilo na snagu i ponajviše se odnose na mjere pomoći gospodarstvu iz proračuna.

"Kako bi se izbjegle situacije poput 'Lex Agrokor', čiji su autori kasnije angažirani u Agrokoru, iznimno je važno da javnost zna tko su članovi radnih skupina koje pripremaju zakone", poručuje Gong, jer time bi se unaprijed identificirali potencijalni sukobi interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transparentnost i komunikacija

S obzirom da je Vlada ukinula zabranu angažiranja PR agencija u državnim i javnim tijelima i tvrtkama, Gong ističe da javnost ima pravo znati tko pomaže u kriznom komuniciranju Vladi, Nacionalnom stožeru, ministarstvima i drugim tijelima te jesu li PR savjetnici plaćeni ili rade pro bono. Također, javnost treba znati koliko košta angažman komunikacijske tvrtke koja održava koronavirus.hr i društvene mreže.

Mora se znati i tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije. Gong od Vlade traži da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere Covid-19, ukupne iznose potpora i broj radnika za koje se mjera koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza je prilika da se država i jedinice lokalne i regionalne samouprave obavežu na veću transparentnost kroz prikaz potrošnje državnih i lokalnih proračuna u realnom vremenu, kako bi građani imali uvid u proračunske transfere prema svima - zaposlenicima, dobavljačima, socijalnim davanjima, donacijama, lokalnim i javnim poduzećima, sportskim društvima, udrugama i dr.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo