NEPRAVILNOSTI / GONG upozorava: Fotografirali su se listići, 'pomagalo' se starijim glasačima u domovima

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zabilježeno je fotografiranje listića u Gospiću, zatim su dojavljene sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne.

4.6.2017.
18:45
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kako je GONG upozorio tijekom dana dojavljen je manji broj slučaja o nepravilnostima tijekom glasanja. No, upozoravaju na dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima poput fotografiranja glasačkih listića koje može ugroziti tajnost glasanja te biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

Zabilježeno je fotografiranje listića u Gospiću, zatim su dojavljene sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima te netransparentnost rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu te glasovanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu.

"Već tradicionalno najviše se prijava odnosi na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću. Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati te ih GONG poziva da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja", piše u priopćenju GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo