GODIŠNJI ODMORI: / Istraživanje otkrilo u kojim tvrtkama radnici dobiju najviše i koji bi broj dana za Hrvate bio idealan

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Istraživanje obavljeno na uzorku od 300 ispitanika otkrilo je kakve su navike građana kad je u pitanju korištenje godišnjeg odmora.

12.7.2017.
15:09
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenici u hrvatskim institucijama imaju u prosjeku 27,7 dana godišnjeg odmora, pokazalo je istraživanje koje je proveo portal Moj Posao. No, u prosjeku građani imaju 23,0 dana godišnjeg, što je 1,1 dan više nego lani.

Najviše dana dobiju zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama, prosječno 25,3 dana. Oni koji rade u srednje velikim ili malim tvrtkama ili institucijama imaju najmanje dana godišnjeg odmora, svega 21,7.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje dana dobivaju radnici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu

Najmanje dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, 22,2 dana. Ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu, u prosjeku, imaju 23,7 dana, a u državnim tvrtkama 24,6 dana.

Gotovo polovica ispitanika, njih 45 posto, zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, dok njih 52 posto priželjkuje da ih imaju više. Upravo oni u prosjeku smatraju da je 30 idealan broj dana godišnjeg odmora. Važno je napomenuti da su ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg radnici koji u prosjeku trenutačno imati tri dana manje od onih koji smatraju da imaju dovoljno dana godišnjeg odmora. Tri posto radnika smatra da imaju previše godišnjeg i da im to loše utječe na produktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima će neiskorišteni dani godišnjeg propasti

Većina ispitanika svoj godišnji od prošle godine iskoristi u cijelosti, no neki u tome nisu uspjeli. Manjem dijelu radnika poslodavac će isplatiti dane koje nisu koristili, dok će ispitanici kojima će dani u potpunosti propasti jer im neće biti plaćeni ili ih neće moći 'prebaciti u prosjeku izgubiti 9,8 dana. Najčešći razlog za neiskorištavanje godišnjeg je prevelik obim posla te pritisak nadređenih.

Regres najviše dobivaju zaposlenici državnih i javnih tvrtki

Što se tiče regresa, ove godine ga je dobilo ili ga očekuje 39 posto ispitanika. Najčešće će ga dobiti građani zaposleni u državnim tvrtkama i institucijama, a u najmanjoj mjeri ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu. Tek 23 posto takvih će dobiti regres. Nešto više od polovice ispitanika (52%) koji su zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu dobit će regres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječan iznos regresa iznosi 1464 kune, tri posto više nego lani. Najveći iznos regresa dobit će ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (1667 kuna), dok najmanji regres očekuje ispitanike zaposlene u državnim tvrtkama (1165 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo