ZBOG RATNIH ZLOČINA / Godinama ga ima 'na zubu', a sad otišao i korak dalje: Branimir Glavaš prijetio smrću Vladimiru Šeksu?

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Glavaš je poručio 'da će ubiti nalogodavca Šeksa, ali i izvršitelje', u koje navodno spada i Vladimir Faber koji je bio šef osječke policije u vrijeme kada je otvorena istraga za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku

12.10.2023.
9:52
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks koji se povukao iz aktivne politike i samo formalno ima status savjetnika premijera našao se na meti ozbiljnih prijetnji s kojima se, doznaje Jutarnji list, dulje od mjesec dana bave policija i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

O prijetnjama Šeksu nitko ne želi javno govoriti, ali neslužbeno doznajemo kako dolaze od Branimira Glavaša, koji i dalje smatra da je upravo Šeks nalogodavac kaznenog postupka koji se protiv njega vodi već dva desetljeća zbog ratnih zločina nad osječkim civilima srpske nacionalnosti počinjenih 1991. godine, pipe dnevnik u broju od četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenesena poruka Glavaš godinama ima Šeksa "na zubu" i kontinuirano ga na društvenim mrežama naziva "udbašem" koji mu je namjestio suđenje, no stvari su eskalirale prije nekoliko mjeseci, kada je Šeksu prišao osječki odvjetnik iz Glavaševa kruga i prenio mu poruku.

Image
UMJESTO 151 /

Šeks predlaže da Sabor poveća broj zastupničkih mjesta u Saboru na 160. Hoće li mu to proći?

Image
UMJESTO 151 /

Šeks predlaže da Sabor poveća broj zastupničkih mjesta u Saboru na 160. Hoće li mu to proći?

Prema našim izvorima, Glavaš je poručio "da će ubiti nalogodavca Šeksa, ali i izvršitelje", u koje navodno spada i Vladimir Faber koji je bio šef osječke policije u vrijeme kada je otvorena istraga za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš je u vrijeme počinjenja zločina bio na čelu Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i po zapovjednoj ga se odgovornosti optužilo za zločin nad dvojicom civila zatvorenih i mučenih u garažama kod Sekretarijata (jednog su natjerali da pije kiselinu iz akumulatora), te za slučaj protupravnog uhićenja, mučenja i ubojstva sedam civila čija su tijela s rukama sputanima selotejpom na leđima nađena u Dravi.

Godine 2005. počelo je objedinjeno suđenje za ova dva slučaja, a 2008. je prvi put osuđen na 10 godina zatvora, što mu je Vrhovni sud smanjio, ali je Glavaš već pobjegao u Hercegovinu pa je tamo odslužio više od pet godina kazne. Ustavni sud je 2017. ukinuo pravomoćnu presudu pa je proces krenuo iznova i doživljavao obrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom godine Glavaš i ostali optuženici (dvojica su u međuvremenu umrla) opet su se izjašnjavali o krivnji. Na suđenju, za koje je danas medijski interes bitno manji nego što je bio prije deset godina, ponovo se ispituju svjedoci, pa tako i tadašnja Glavaševa tajnica Gordana Getoš Magdić.

Prema upućenima, Getoš Magdić je u novome postupku dala iskaz koji pobija navode dvojice Glavaševih svjedoka, što Glavaš nije dobro primio, pa joj je navodno u pauzi suđenja zaprijetio da mora svjedočiti u njegovu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši sugovornici kažu da je prijetnju iz sudskog hodnika iznijela u sudnici te da je to uz burne Glavaševe reakcije ušlo u sudski zapisnik. Upućeni u tijek ponovljenog procesa kažu da je Krunoslav Fehir (bio je krunski svjedok) Glavaša tužio za klevetu i prije mjesec, dva dobio presudu, što je Glavaša dodatno uzrujalo.

U istrazi o prijetnjama policija i tužitelji trebaju utvrditi njihovu istinitost, ali i ozbiljnost. Naši sugovornici kažu da ih je Šeks doživio ozbiljno, tim prije što je neprestano meta Glavaševih objava na Facebooku, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nove izborne jedinice kreirat će Šeks, Ressler, Anušić i Malenica. Oporbe i neovisne stručnjake ništa se ne pita

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo