Poslao joj otvoreno pismo / Glumica tvrdi da je u Dubrovniku iskusila mržnju, rasizam i prijetnje, Franković se ispričao, ali i poručio: 'Naši sugrađani su dobri domaćini'

Image
Foto: Screenshot/Instagram , PIXSELL

Gradonačelnik Dubrovnika nije ostao ugodno iznenađen kada je pročitao da je u klubu punom neonacističkih simbola glumica u Dubrovniku doživjela prijetnje, ali...

15.9.2021.
12:50
Screenshot/Instagram , PIXSELL
VOYO logo

Holivudska glumica Gabrielle Union-Wade, supruga NBA zvijezde Dwaynea Wadea, progovorila je o neugodnom iskustvu iz Dubrovnika koji joj se dogodio 2019. 

U svojim novim memoarima Imate li što jače? prisjetila se incidenta koji je doživjela s ekipom u jednom noćnom klubu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo rekreirati Cerseine korake iz Igre prijestolja", kazala je za People govoreći o popularnoj lokaciji u Dubrovniku, gdje je i snimana ta serija. Doživjela je incident u klubu za koji su mislili da je gay klub, ali su shvatili kako su okruženi ljudima koje su doživjeli kao "neonaciste". Zastrašili su ih. 

"Nikada nisam iskusila tu razinu mržnje i prijetnje fizičkim nasiljem", rekla je kada ju je na ulici presrela skupina nasilnika. Dodala je da ju je adrenalin i strah ostavio paraliziranom.  "Postoje te mikroagresije i postoje svi ti napadi. To je ono što znači biti osoba tamnije kože u ovoj zemlji", rekla je aludirajući na svoju boju kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
svi je dijele /

ANKETA Slažite li se ili ne? Poput požara ova objava širi se društvenim mrežama: 'Ne znam točno što je sve u kroasanu, bureku ili ćevapima'

Image
svi je dijele /

ANKETA Slažite li se ili ne? Poput požara ova objava širi se društvenim mrežama: 'Ne znam točno što je sve u kroasanu, bureku ili ćevapima'

"Mislimo da je rasizam iza nas, ali nije. I to je više nego razočaravajuće. Mislim da ljudi ne razumiju nasilje koje dolazi s rasizmom", dodala je Gabrielle.

Franković: Takav klub ne postoji u Dubrovniku

Na optužbe joj je otvorenim pismom na svom Facebook profilu odgovorio sam gradonačelnik dubrovnika Mato Franković - prenosimo u cijelosti njegovu objavu: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvoreno pismo gospođi Gabrielle Union


Poštovana gospođo Union,

Tekst se nastavlja ispod oglasa


nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram „iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem“, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.


U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi.
Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam “slobode” (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i biti će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima", napisao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo