GLAVNI UREDNIK NACIONALA ZA NET.HR: / 'Precizno smo opisali kako bosanska tajna služba špijunira hrvatske političare i poduzetnike'

Image
19.9.2017.
12:01
VOYO logo

Naime, tjednik navodi kako je po izvješćima OSA-e vidljivo da bosanskohercegovački špijuni obavljaju posao prikupljanja podataka o hrvatskim tvrtkama i poduzetnicima te njhovu djelovanju vezanom uz BiH.

Sve počinje s izvješćima sa sastanka koji je u Zagrebu u veljači održao direktor Luke Ploče Josip Jurčević s nekoliko bosanskohercegovačkih političara oko ulaganja tvrtki povezanih s mostarskim "Aluminiijem". Dio izvještaja OSA-e dan je na uvid jednom novinaru u BiH uz opasku da se radi o izvještaju hrvatskih tajnih službi. Novinar je potom taj materijal iskoristio za tekst u kojem je napisao kako se hrvatska politika sve više približava i okreće Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image

BiH VODI SPECIJALNI RAT PROTIV HRVATSKE: Špijuni iz susjedstva prisluškuju, prate i tajno nadziru Plenkovića

Image

BiH VODI SPECIJALNI RAT PROTIV HRVATSKE: Špijuni iz susjedstva prisluškuju, prate i tajno nadziru Plenkovića

Nacional, pak, podsjeća da je hrvatski premijer Andrej Plenković tražio ljetos od Sjedinjenih Država, tijekom posjeta njenih političara regiji, da se SAD više uključi u rješavanje pitanja hrvatskog naroda u susjednoj zemlji što je po Plenkoviću i prioritet hrvatske vanjske politike.

Također se navodi kako je tekst bosanskohercegovačkog novinara plasiran kako bi se osujetile Plenkovićeve diplomatske aktivnosti i kako bi Amerikanci odustali od svojih nastojanja, a tako što se plasirala teza da se Hrvatska oslanja na Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić potvrdio nam je da je osobno imao uvid u izvješća OSA-e na kojima temelji svoju priču.

"Dobio sam uvid u više tajnih izvještaja OSA-e iz kojih je vidljivo da se ta obavještajna agencija dijelom koristi za interese jedne političke partije, konkretno SDA i njenog čelnika Bakira Izetbegovića. Ti su dokumenti dani na uvid pojedinim novinarima u Bosni kako bi se na temelju tih izvještaja objavili tekstovi i plasirale određene teze da se hrvatska politika, hrvatski poduzetnici i tvrtke oslanjaju na Rusiju. Time se pokušalo osujetiti napore hrvatske politike i politike hrvatskog premijera. U tekstu u Nacionalu vrlo se precizno opisuju te manipulacije. Problem nisu bošnjački politički interesi sami po sebi, niti posao obavještajne agencije, kojoj je osnovni posao špijuniranje. Nitko od njih neće biti među kandidatima za nagrade vezane uz promicanje ljudskih prava. Međutim, problem je kad se obavještajna služba BiH stavlja u službu jednog naroda, a posao joj je da štiti interese sva tri naroda u toj zemlji. OSA špijunira, prisluškuje i tajno nadzire hrvatske političare i poduzetnike, a potom se promeće u privatnu prćiju Bakira Izetbegovića. Sve se to radi kako bi se pokušalo osujetiti hrvatsku vanjsku politiku u kojoj je Plenković kao jednu od najvažnijih smjernica najavio zaštitu hrvatskog naroda u BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ODNOSI HRVATSKE I BiH NIKAD LOŠIJI: ‘Skorašnja pravomoćna odluka Haškog suda mogla bi sve to još samo pogoršati’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo